POMOĆ INVALIDIMA

HAKOM ima aplikaciju za osobe s posebnim potrebama

27.03.2016 u 09:27

Bionic
Reading

Na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) objavljena je aplikacija Kviz, namijenjena informiranju potrošača s posebnim potrebama o njihovim pravima

Aplikacija Kviz je nastala suradnjom HAKOM-a i Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER-a) Sveučilišta u Zagrebu u sklopu istraživačkog projekta Pogled u budućnost 2020.

Osnovna joj namjena informiranje potrošača, posebno osoba s invaliditetom, o njihovim potrošačkim pravima u svijetu mrežnih tehnologija te podizanje svijesti o preprekama s kojima se susreću osobe s invaliditetom pri korištenju tih usluga.

Naime, Zakon o elektroničkim komunikacijama osigurava mogućnost da korisnici usluga, uključujući osobe s invaliditetom, ostvare najveće pogodnosti u pogledu izbora cijene i kakvoće usluga.


HAKOM vodi računa da operatori davatelji univerzalne usluge i svi drugi u okviru svojih tehničkih mogućnosti poštuju obvezu da osobama s invaliditetom osiguraju jednaku mogućnost pristupa javnim komunikacijskim uslugama, odgovarajuću opremu prilagođenu specifičnim, mogućnost primitka pretplatničkih ugovora i računa u alternativnim prilagođenim oblicima, pristup korisničkim službama i posebno obučenim djelatnicima prilagođen osobama s invaliditetom te pristup žurnim službama za osobe s oštećenjem sluha.

Aplikacija je, također, namijenjena razvojnim programerima i dizajnerima s ciljem podizanja svijesti o preprekama s kojima se susreću osobe s invaliditetom te o načinima kako se te prepreke mogu umanjiti pravilnim dizajnom.

Ono što korisniku bez poteškoće izgleda kao lijepi dizajn neke stranice weba, korisniku s poteškoćom je nepremostiva prepreka koja ga dijeli od svakodnevnih vijesti o zbivanjima u svijetu, meteorološkim prilikama ili mu priječi komunikaciju s drugim osobama.


Pristupačnost je način osiguravanja pristupa i korištenja sadržaja weba od strane svih korisnika, bez obzira na njihove mogućnosti. Svim korisnicima, posebno osobama starije dobi i osobama s invaliditetom, pristupačni dizajn omogućava da opažaju, razumiju, upravljaju i interaktivno koriste sadržaje weba.

Pokrenete li Kviz, moći ćete provjeriti svoje znanje o općim pravima korisnika elektroničkih komunikacija te posebno o pravima osoba s invaliditetom. Tijekom rješavanja kviza može te uključiti simulacije motoričkih, vizualnih ili kognitivnih poteškoća i na taj način dobiti dojam kako ove stranice vide osobe s različitim poteškoćama.

Pri tome se na ekranu prikazuje opis poteškoće koja se simulira, kao i smjernice web dizajnerima na koji način da pravilnim dizajnom implementiraju pristupačne stranice i smanje prepreke za korisnike koji imaju prikazane poteškoće. Kviz također ima mogućnost odabira crno-bijelog dizajna svih stranica s najvećim kontrastom pozadine i teksta, mogućnost povećanja veličine teksta, ozvučen je i prilagođen pokretanju u preglednicima malih pokretnih uređaja.

Aplikaciju Kviz preuzmite na HAKOM-ovim stranicama