dionice

Nastavi li Apple ovako rasti, Cook će dobiti opako dobar bonus

03.08.2017 u 11:55

Bionic
Reading

Tim Cook je 2015. godine izjavio da će donirati najveći dio svojeg bogatstva, ali tek nakon što plati za fakultet svojeg nećaka

Appleov direktor Tim Cook mogao bi dobiti bonus od 280 tisuća dionica Applea vrijednih 44 milijuna dolara, bude li ova dionica 24. kolovoza po prinosu ulagačima u gornjoj trećini sastavnica indeksa S&P 500. Nađe li se u sredini, Cook će dobiti polovicu ovog iznosa, a ukoliko bude u donjoj trećini, od cijelog bonusa neće biti ništa.

Prinos od 56 posto

Kako prenosi Bloomberg, na zatvaranju burze u utorak Appleova dionica nosila je prinos od 56 posto. Bonus se obračunava po prosječnom iznosu 20 trgujućih dana prije i poslije trogodišnjeg perioda od 2014. do 2017. godine.

Nećak na prvom mjestu

Ovo je dobra vijest za sve dobrotvorne organizacije koje će na kraju dobiti najveći dio Cookova bogatstva. On je naime 2015. godine izjavio da planira donirati najveći dio svojeg bogatstva, ali tek nakon što plati za fakultet svojeg nećaka. Kada je 2011. godine preuzeo kormilo Applea, Cook je dobio dionice koje su raspoređene u dvije faze isplate tijekom jednog desetljeća. Sam je inzistirao da se trećina dionica veže za izvedbu na burzi.