JEFTINIJE I BOLJE

Grafenskim senzorom do fotografija gotovo u potpunom mraku?

04.06.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Grafenski senzor osjetljiviji je, štedljiviji i jeftiniji od trenutno dostupnih senzora za fotoaparate i kamere

Istraživači sa singapurskog Sveučilišta Nanyang Technological razvili su senzor za kamere i fotoaparate koji se temelji na grafenu, zbog čega je 1000 puta osjetljivi na svjetlost od trenutno dostupnih senzora.

Osim što je mnogo osjetljiviji od sadašnjih senzora, grafenski senzor koristi 10 puta manje energije, a kada se koristi u masovnoj proizvodnji do pet je puta jeftiniji od aktualnih senzora.

Kako su objavili na službenim stranicama Sveučilišta, ovo je prvi put da je napravljen visoko osjetljivi grafenski senzor koristeći samo čisti grafen. Nanostruktura grafena bolje 'zadržava' elektronske čestice svjetlosti što rezultira duljim i jačim električnim signalom koji potom rezultira jasnijom i oštrijom fotografijom. To pak znači da je moguće napraviti oštre i čiste fotografije i u uvjetima s izuzetno malo svjetla.

'Pokazali smo da je moguće napraviti jeftini, osjetljivi i fleksibilan foto senzor od čistog grafena. Očekujemo da će ova inovacija utjecati ne samo na industriju fotografije, već i na satelite i komunikacijsku industriju', istaknuo je profesor Wang Qijie.

Dodao je da su prilikom razvoja grafenskog senzora na umu imali tehnologije koje se trenutno koriste za proizvodnju CMOS senzora, što znači da bi proizvođači veoma jednostavno mogli zamijeniti postojeće materijale njihovim nano-strukturiranim grafenom.

Profesor Wang istaknuo je kako bi se grafenski senzori mogli koristiti u svim vrstama kamera, uključujući i infracrvene kamere, prometne kamere, ali i kamere koje se nalaze u svemiru.