STIŽE MILIJUN APLIKACIJA

Googleovi prijenosnici se prodaju bolje od Mac računala

22.05.2016 u 10:47

Bionic
Reading

Ako je za vjerovati analitičarima IDC-a, usprkos padu prodaje osobnih računala ove godine, Google Chromebook prijenosnici su narasli do te mjere da su prodavali bolje od Appleovih MacBooka u prvom kvartalu 2016.

I dok PC svijet općenito možda čekaju bolji dani, prijenosnici Chromebook su na neki način i vrlo tiho postali više od radarskog blipa u nekim zemljama. Apple voli govoriti o propasti osobnih računala, no u prošla dva kvartala prodaja njihovih Mac računala je također pala. S druge strane Chromebook računala su pokazala značajan rast te su prvi put prestigli Appleova rješenja.

Ono što je sasvim sigurno imalo utjecaja u cijeloj priči je činjenica da su Chromebook prijenosnici vrlo popularni u obrazovnim ustanovama - posebno u SAD-u. S druge strane, izvješća govore da su u poslovnom smislu ti prijenosnici još uvijek nepostojeći.


S tim rečenim, proizvođači ne odustaju od prijenosnika koje pogoni Chrome OS te razvijaju sve jače i jače varijante. Vrlo bitna novost je i činjenica da Android aplikacije i Google Play Store dolaze na tu platformu, to će u mnogočemu poboljšati ekosustav. Više od milijun aplikacija sad će se moći pokretati na Chromebook računalima, a posebnu pažnju su dobili Microsoftovi proizvodi Office, Skype i Minecraft.

Potonji možda nije toliko vezan uz produktivnost, no svakako je bitan parametar u cijeloj priči. Google tvrdi da će iste aplikacije koje se 'vrte' na mobitelima i tabletima sada postojati i uredno raditi na Chromebook prijenosnicima, 'bez kompromitiranja sigurnosti, brzine ili jednostavnosti'.

IDC