I TO SE DOGODILO

Googleov auto bez vozača se sudario s autobusom

02.03.2016 u 11:11

Bionic
Reading

Google je priznao dio odgovornosti za prometnu nesreću sredinom veljače tijekom koje je jedno od njegovih autonomnih vozila udarilo autobus

Nezgoda, koja se dogodila u Mountain Viewu, mogla bi biti prvom koju je skrivilo autonomno vozilo. Iz Googlea su poručili kako su promijenili softver kako bi izbjegli moguće buduće incidente.

Do nesreće je došlo 14. veljače kada je samovozni Lexus RX450h pokušao zaobići vreće s pijeskom u širokoj prometnoj traci. U tom je trenutku vozio sporije od četiri kilometra na sat, dok se autobus kretao brzinom nešto manjom od 25 km/h.

Vozilo i njegov testni vozač vjerovali su kako će autobus usporiti ili propustiti autonomno vozilo kako bi se ponovno uključilo u redovan promet.


No, to se nije dogodilo pa je tri sekunde kasnije Googleovo vozilo udarilo autobus s 15 putnika po strani što je dovelo do materijalne štete na lijevom prednjem braniku, prednjem kotaču i senzoru na vozačevoj strani. Nije bilo ozlijeđenih.

Prometne vlasti najavile su istragu okolnosti u kojima je do incidenta došlo. Iz Googlea su objavili kako su već analizirali incident i tisuće mogućih varijacija u simulatoru te prilagodili softver kako bi autonomna vozila bolje procijenila takve situacije.

Više:Reuters