TESTIRANJE U TIJEKU

Google želi ukinuti lozinke; ovako ćemo se prijavljivati u budućnosti

23.12.2015 u 14:30

Bionic
Reading

U divu iz Mountain Viewa testiraju način logiranja u Googleov korisnički račun bez utipkavanja lozinke. Nije u pitanju biometrija - za potvrdu identiteta koriste obavijesti poslane na pametni telefon

Zamisao je slična rješenju Account Key koje odnedavno koristi Yahoo, a koje također šalje lozinku na mobitel, koji potom otvara aplikaciju u kojoj odobravate logiranje.

Lozinke su često najslabija karika u lancu sigurnosti korisničkih računa jer veliki broj korisnika ne koristi dovoljno složene zaporke ili koristi iste za pristup različitim servisima.

Dvostupanjska provjera - poput korištenja USB sticka s tajnim tokenom ili unosa koda poslanog SMS-om na vaš mobitel - može povećati razinu sigurnosti, ali je korisnicima odbojno jer traži dodatne korake u procesu logiranja.

Nova metoda koju isprobavaju i u Googleu trebala bi riješiti problem drukčijim načinom logiranja. Za pristup servisu dovoljno je unijeti e-mail adresu. Na mobitelu će se pojaviti obavijest kako se netko pokušava ulogirati s drugog uređaja.


Odobrite li povezivanje, bit ćete ulogirani. Ukoliko svejedno želite nastaviti koristiti svoju lozinku, imat ćete i tu mogućnost na raspolaganju. Moguće je kako će ju Google zatražiti ukoliko procijeni kako je vaš pokušaj logiranja sumnjiv.

Čini se naročito korisno onima koji stalno drže mobitele u blizini dok koriste Googleove servise na drugim uređajima (poput računala), kao i onima koji rabe duge i komplicirane lozinke koje je teško otipkati, a mogao bi i poslužiti i kao zaštita protiv phishinga.

U slučaju gubitka ili krađe mobitela, zaključan zaslon ili Touch ID bi trebao zaštititi vaše podatke. U Googleu savjetuju da u tom slučaju se logirate s drugog uređaja i onemogućite pristup s izgubljenog ili ukradenog uređaja.

Testiranje provodi trenutno mali broj korisnika. Značajka je dostupna za Android i iOS, no nije poznato hoće li i kad Google povećati broj testera, odnosno ponuditi ju svim korisnicima.

Više:Tech Crunch