KRENULA PRIMJENA

Google Play počeo označavati aplikacije koje omogućavaju brisanje korisničkog računa

29.05.2024 u 13:53

Bionic
Reading

Ako aplikacija dopušta stvaranje računa, razvojni programer mora dopustiti brisanje računa unutar aplikacije i putem weba kako bi aplikacija ostala u Playu

Prošle godine Google je uveo novo pravilo za trgovinu aplikacijama Play, ciljajući na aplikacije koje omogućuju stvaranje korisničkih računa za aplikacije.

Ako aplikacija dopušta stvaranje računa, razvojni programer mora dopustiti brisanje računa unutar aplikacije i putem weba kako bi aplikacija ostala u Playu.

Google je najavio kako će Play prikazivati ove prakse brisanja podataka od početka ove godine. Promjene sada konačno stupaju na snagu za korisnike. Kako piše Android Authority, u aplikacijama na Playu počela se pojavljivati značajka Delete app account, u odjeljku Data Safety.

Od prosinca 2023. Google tjera razvojne programere na uključivanje informacija o brisanju računa aplikacije u Playu. Mogu zatražiti produljenje do 31. svibnja 2024., nakon čega se aplikacije koje nisu usklađene mogu suočiti s 'dodatnim radnjama provedbe', poput primjerice uklanjanja iz Playa.

Pošto su značke za brisanje podataka sada aktivne, vrlo smo blizu tog roka za provedbu, tako da razvojni programeri aplikacija ne bi trebali računati na daljnja produljenja. Googleova pravila brisanja podataka navode da razvojni programeri moraju pružiti opcije brisanja podataka i računa unutar svojih aplikacija i na webu.

Na taj način, ako je korisnik deinstalirao aplikaciju, ne mora ponovno instalirati aplikaciju kako bi zatražio brisanje svojih podataka ili računa. Razvojni programeri aplikacija koji moraju zadržati određene podatke iz opravdanih razloga, poput usklađenosti s propisima, dužni su otkriti što rade i zašto.