SNIMKE IZ SVEMIRA

Google Maps je upravo postao još bolji!

06.12.2016 u 16:03

Bionic
Reading

Na fotografiji snimljenoj iz svemira jasno se razaznaju linije na nogometnim igralištima i boja lišća na stablima. Fantastično, zar ne

Nedavno lansirani satelit WorldView-4 pojačanje je sustavu od četiri satelita koji iz orbite opslužuju tvrtku DigitalGlobe, putem kojeg na Zemlju stižu fotografije visoke rezolucije namijenjene ne samo izrađivačima zemljovida, već i obavještajnim službama, organizacijama za zaštitu okoliša, službama koje hitaju u pomoć u slučaju elementarnih nepogoda i katastrofa.

Jedna od prvih fotografija koju je odaslao prikazuje Nacionalni sportski centar Yoyogi u Tokiju, koji je bio jedno od borilišta tijekom Olimpijskih igara 1964. i koji će to ponovno postati tijekom Olimpijskih igara 2020. godine.


Satelit Lockheed Martina u orbitu je odaslan raketom Atlas V 11. studenog ove godine. Sadrži pola tone težak sustav SpaceView 110, djelo tvrtke Harris Corporation, u kojem je senzor koji može zabilježiti pojedinosti međusobno udaljene tek kojih 25 centimetara s visine od 617 kilometara. Dovoljno kako bi, recimo, urbanisti mogli iz svemira prebrojati koliko je ljudi na području koje ih zanima.

Sustav može obuhvatiti područje veliko 680 tisuća kvadratnih kilometra dnevno, pritom osvježavajući i proširujući šesnaestogodišnju arhivu DigitalGlobea.

Google Maps koristi slike iz više izvora. Dok najdetaljniji sadržaj stiže iz DigitalGlobea, za manje detaljni brine se satelit Landsat 8.