ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Google iz trgovine Play uklonio aplikacije za djecu s milijunima preuzimanja, provjerite imate li ih i vi

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 27.10.2020 11:46
  • Objavljeno 27.10.2020 u 11:46
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Stephen Frost / Alamy / Alamy / Profimedia

Učinili su to nakon što su upozoreni kako aplikacije Princess Salon​, Number Coloring i ​Cats & Cosplay krše pravila organizacije International Digital Accountability Council

Google je iz trgovine Play povukao tri aplikacije namijenjene djeci, koje su dosad preuzete oko 20 milijuna puta.

Učinili su to nakon što su upozoreni kako aplikacije Princess Salon​, Number Coloring i ​Cats & Cosplay krše pravila organizacije International Digital Accountability Council (IDAC).

Preciznije, ogriješile su se o odredbe politika prikupljanja podataka tako što su pristupale korisničkim brojevima Android ID and Android Advertising ID (AAID).

Korištenjem tih podataka u kombinaciji s drugima moguće je zaobići sigurnosne mjere koje je Google postavio kako bi zaštitio privatnost te pratiti korisnike na raznim uređajima, piše Make Use Of.

Čini se kako je curenje podataka povezano sa softverskim komponentama nekoliko tvrtki. Među njima su Unity (na čijem softveru se igre temelje), Umeng (analitička tvrtka u vlasništvu Alibabe koja se bavi i prodajom oglasnog softvera) i Appodeal (analitika i monetizacija aplikacija).

Ako ste instalirali neku od ovih aplikacija ili je to učinilo vaše dijete trebate ih odmah prestati koristiti i deinstalirati.