BIZARNO

Gejming i Isus - dobitna kombinacija

06.04.2015 u 16:03

Bionic
Reading

Ako ste mislli da najbizarnije igre dolaze iz Japana, očigledno niste zavirili u kovčeg s blagom na kojem piše 'kršćanske videoigre'

Videoigre svoju inspiraciju vuku iz poprilično velikog broja izvora. Među onima koje doista privlače najmanje pažnje su 'vjerske' igre. Kako stvari stoje, velik broj developera ne suspreže se od stvaranja igara temeljenih na Bibliji ili, konkretno, na Isusu. I vjerujte nam, tko god ih je radio, apsolutni je genijalac ili neopisiv mulac.

Naravno, svaka od igara koje ćemo spomenuti u ovoj temi doista je pravi mali dragulji čudnog, pa ih uzmite u obzir 's trunčicom soli'.

Pod 'trunčicom' mislim planinu, naravno.

Prva od igara na ovoj prikladnoj listi nosi ime Journey of Jesus: The Calling i možete je zaigrati preko Facebooka. Nakon što pogledate screenshotove, sve će sjesti na svoje mjesto - ovdje gledamo u Farmville s dodatnim elementom Isusa. Autori su očigledno klincima odlučili 'približiti Isusov život na nov i zabavan način'. Ako pod time misle na polovično dorađene i trapavo pokradene elemente iz Farmvillea, kao i brdo nemilosrdnih mikrotransakcija, onda smo definitivno na istoj stranici.

Journey of Jesus: The Calling foršpan

Kao apsolutno nenadmašan detalj vrijedilo bi spomenuti i činjenicu da svi likovi u igri neprestano od vas traže da nešto za njih napravite - i to najčešće beznačajne i jednostavne stvari. Stvari u stilu -  daj pokupi 20 grančica koje leže razbacane oko mojih nogu. Za igru temeljenu na Novom zavjetu, Journey of Jesus: The Calling poprilično je opterećen lijenošću. I mikrotransakcijama.

Kao što foršpan kaže, 'Pridružite se najvećoj avanturi i ispunite svoju misiju' - što otprilike znači kupite energiju za pravi novac ili ćete ovo igrati dulje nego što biste se ikad nadali.

Isus iz Nazareta, odnosno, Jesus of Nazareth tekstualna je avantura koja Bibliju igračima interpretira na način koji ona i zaslužuje - tekstom. Radi se o interaktivnoj fikciji u kojoj preuzimate ulogu samog Isusa, a vaš zadatak je preobratiti šest sljedbenika na kršćansku vjeru. To, u maniri svih tekstualnih avantura, radite istraživanjem i sakupljanjem naoko potpuno nevažnih predmeta. Kada jednom donesete predmet cilju predodređenom za prelazak na novu vjeru, on to napravi k'o iz topa.

Drugim riječima, sve što vam treba da nekog preobratite na kršćanstvo je malo istraživanja i nekoliko pokupljenih predmeta kao što su, recimo, riba i poklopac za mesni doručak. Dio gdje igra odskače od izvornog materijala je preobraćenje, pazite ovo, Heroda. U slučaju da vam ime ne zvuči nešto pretjerano poznato, radi se o jednom od ljudi odgovornih za Ivanovu i Isusovu smrt. Kako ga 'prešaltate' na dobro staro kršćanstvo? Ubijete lika koji mu već dulje vrijeme ide na živce. Da, dragi čitatelji, ova tekstualna igra neke elemente vuče i iz Assassin's Creeda

Ako tražite biblijske videoigre inspirirane, pazite ovo, Final Fantasyjem 7, onda nemate što pokretati osim legendarne trilogije Jesus Christ RPG. Ova igra prati život i djelo Isusa Krista na način koji japanski može pratiti - a to je kroz stotine mrtvih neprijatelja. Mislim, ako vam početak igre gdje Marija kupuje pilu kojom lopovima reže glave nije dovoljna indikacija u kojem se smijeru igra kreće, očigledno niste pažljivo pročitali članak. Isus je u svojim ranim danima također više nego sposoban za borbu. On, naime, zove anđele koji družini daju borbena pojačanja, odnosno 'buffove'.

Ako ste mislili da priča dolazi kraju sa smrti i uskrsnućem, gadno ste se prevarili. Isus nakon toga odlazi u pakao ne bi li se sukobio sa svim dosadašnjim neprijateljima, uključujući i demona koji stjecajem okolnosti odluči napasti raj. Ako to nije dinamičnije od originala, onda stvarno ne znam.

The You Testament donosi odgovor na vječno pitanje: 'Što bi Isus radio da je svijet u njegovo doba bio ispunjen nasilnim i disproporcionalnim sociopatima?' Njegov autor, realno, poznaje Novi zavjet koliko i dizajniranje videoigara. Likovi u igri nižu se od patuljaka manjih od 40 centimetara do masivnih nakaza prema kojima najviši košarkaši izgledaju kao liliputanci.


Dodatni 'magični tač' je i činjenica da je čitava stvar rađena na špranci za hrvačke igre, što znači da se likovi međusobno izbijaju komadima drva te koriste magične moći kojima ih je naučio Isus. Da, u jednom trenu Spasitelj počne učiti ostale kako da izmijene svoju molekularnu strukturu ne bi li naučili levitirati te kako stvarati magične mačeve iz ničega. Znate, baš kao i u Bibliji.

Autor je nakon The You Testamenta napravio igru temeljenu na životu proroka Muhameda - koja garantirano nije uvrijedila apsolutno nikoga!