AUTORSKA PRAVA

Gearbox i 3D Realms postigli dogovor oko Duke Nukema

21.08.2015 u 10:12

Bionic
Reading

Duke Nukem je konačno pronašao novi dom, a svađa među njegovim trenutnim i bivšim vlasnicima privedena je kraju

Nakon poprilično duge pravne razmirice vezane uz prava izdavanja igara s Đukom Nuklearcem u glavnoj ulozi, Gearbox Software i 3D Realms uspješno su dovršili pregovore izvan suda. Sudeći prema izvoru, problem je nastao nedugo nakon što je 3D Realms razvoj Duke Nukem Forevera, zajedno s pravima na intelektualno vlasništvo, prodao Gearboxu.

3D Realms je u međuvremenu prodan danskom studiju Interceptoru koji je najavio videoigru Duke Nukem Mass Destruction. Gearbox je, naravno, burno reagirao tvrdeći kako 3D Realms i njihovi novi vlasnici nemaju pravo na izradu videoigara temeljenih na Đuki. Interceptor i Gearbox su ubrzo završili na sudu te su tek nedavno došli do rješenja koje će zadovoljiti obje strane. Naime, ispada da je Mass Destruction prema Interceptoru krenuo u razvoj nakon što je prava za glavni lik 3D Realms svojem novom vlasniku dao u dobroj vjeri.


'Nismo ni u ludilu htjeli naštetiti Gearboxu i Dukeu', tvrdi 3D Realmsov šef Mike Nielsen. 'Upravo zbog toga smo prekinuli rad na Destructionu odmah nakon Gearboxovog prigovora.'

U ovoj klasičnoj pomirbenoj PR izjavi Interceptor i 3D Realms naglasili su kako im je drago što su ovo uspjeli riješiti izvan suda te kako se raduju novim avanturama Duke Nukema koje će izaći iz Gearboxovih radionica.

Gearboxovci su, u drugu ruku, izjavili da će detalji pogodbe ipak ostati tajni te da Duke Nukem od danas u potpunosti pripada samo njima.

Nego, što je s novim Đukom? Gearboxov šef Randy Pitchfordna nedavnoj je konferenciji izjavio kako Gearbox planira raditi novi Duke Nukem, ali će razvoj vjerojatno predati vanjskoj firmi. Jedino se nadamo da Nuklearnog Đuku neće zadesiti ista sudbina kao katastrofalne Aliens: Colon(ial) Marinese.

izvor: Eurogamer