POSLOVANJE U KRIZI

Kako je biti startup u doba pandemije? Pitali smo mladog karlovačkog poduzetnika

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 13.04.2020 15:26
  • Objavljeno 13.04.2020 u 15:26
Albert Gajšak

Albert Gajšak

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Matej Grgić

'Osjećamo kako se navike kupaca u ovakim situacijama mijenjaju i da će većina kupaca radije kupiti toaletni papir ili čuvati novac nego nabaviti novi uradi-sam STEM mobilni telefon', kaže tportalu Albert Gajšak, direktor tvrtke CircuitMess

Albert Gajšak, osnivač i direktor tvrtke CircuitMess, istaknuo je za tportal kako razvoj, proizvodnja i prodaja elektroničkih uređaja za široku potrošnju općenito nije toliko zahvaćen širenjem pandemije koronavirusa u mjeri u kojoj se to dogodilo s drugim djelatnostima.

Ipak, opća promjena u svjetskoj ekonomiji odrazila se i na poslovanje njegovog startupa, ponajviše u smanjenoj likvidnosti tvrtki s kojima surađuju, problemima u nabavi određenih elektroničkih komponenata i transportu te smanjenoj potražnji za njihovim proizvodima.

Usporena nabava

'Zbog uvedenih mjera i straha jako puno dućana koji su distribuirali naše proizvode u svim državama svijeta je odlučilo usporiti nabavu novih zaliha robe zato što je pandemija utjecala na smanjenje prihoda.

  • +5
  • +2

Drive in uzimanje briseva za testiranje na koronavirus

Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic

Osjećamo kako se navike kupaca u ovakim situacijama mijenjaju i da će većina kupaca radije kupiti toaletni papir ili čuvati novce nego nabaviti novi uradi-sam STEM mobilni telefon', pojasnio je Gajšak.

No, s druge strane raste posjećenost njihovog webshopa i prodaje putem tog kanala. 'Zbog toga smo se fokusirali na digitalni marketing i internetsku prodaju, koja nam sada čini skoro najveći dio prihoda', istaknuo je.

Ipak, obujam poslovanja je blago smanjen, a rast usporen. 'Morali smo prilagoditi daljnje planiranje stabilnosti i smanjiti rast tvrtke pa smo stoga odustali od određenih zapošljavanja i rasta koji smo isplanirali za 2020. godinu', rekao je.

Usprkos tome, u CircuitMessu nisu i vjerojatno neće morati korigirati plaće ili smanjivati broj zaposlenih.

Zbog pandemije su morali otkazati planirano preseljenje sjedišta tvrtke iz Karlovca u Zagreb, a poslovni prostor kojeg su zakupili mora se plaćati. Potraju li mjere karantene, to će postati ozbiljan problem.

Većina zaposlenika radi od kuće, ali dio njih mora dolaziti u ured kako bi pripremili i slali uređaje prodane u webshopu ili radili na razvoju hardvera za nove proizvode. Ukidanje međugradskog prometa zbog toga im predstavlja veliki problem.

Nema magične formule

Vladine mjere potpora za očuvanje radnih mjesta Gajšak ocjenjuje adekvatnim i pravovremenim jer će spasiti veliki broj malih poduzetnika od sigurne propasti. No, nije siguran jesu li i dobar potez dugoročno gledano. 'Ne postoji magična formula. Nitko trenutno ne može znati i biti siguran što će biti', upozorio je.

Najviše strahuje od opće nelikvidnosti tvrtki u svijetu. Već sad se moraju baviti utjerivati dugove od određenih partnera (zanimljivo, nitko od njih nije iz Hrvatske), a Gajšak procjenjuje kako će se stanje u tom smislu pogoršavati jer tvrtke neće imati dovoljno dobar novčani tijek za redovno plaćanje ili neće htjeti platiti račune u roku zbog straha i neizvjesnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!