OŠTRO IH JE OSUDIO

Gari Kasparov: 'Facebook nije smio deaktivirati sustav za prepoznavanje lica'

04.11.2021 u 12:12

Bionic
Reading

Odluka koju je Meta donijela u utorak je, riječima Garija Kasparova, 'glupa' i 'podilazi bijesu javnosti'

Facebook je pogriješio s odlukom o gašenju sustava za prepoznavanje lica, kaže Gari Kasparov, bivši prvak svijeta u šahu i član upravnog odbora Human Rights Foundationa. Oduka je, riječima Kasparova - glupa.

'Riječ je podilaženju javnom bijesu' rekao je Kasparov dan nakon službenog rebrandinga Facebooka u Metu. 'Osobno mislim da je to glup razlog zbog jednog jedinog razloga - Facebook će sustav ugasiti, a Kinezi će ga nastaviti koristiti'. Bivši prvak u šahu govori o budućnosti u kojoj će nam tehnologija pomoći te gdje prevelik broj pravila samo nanosi štetu.

'Svaka dostupna tehnološka značajka, za mene, ne bi trebala biti zabranjivana zato jer to jednostavno nema smisla' rekao je Kasparov, na užas brojnih zagovornika osobne privatnosti. 'Potpuno je suludo pomisliti na globalni internet u kojem kompanije u Americi ili Europi tjerate da poštuju ta pravila i ne koriste nove značajke.'

Gašenje sustava za prijavu prepoznavanjem lica na Facebooku dolazi nakon baraže izvješća, uključujući onih o svjedočenjima zviždačice Frances Haugen.

Facebook je u blogu napisao da u društvu postoji 'puno zabrinutosti' oko korištenja tehnologije prepoznavanja lica te da regulatori još određuju pravila koja će deklarirati točne načine na koje se ona može koristiti, piše CNBC.

'U jeku neizvjesnosti' piše u blogu, 'vjerujemo da ograničavanje korištenja sustava za prepoznavanje lica mora biti ograničeno na manji broj slučajeva'.

Kompanija je, podsjećamo, u srpnju 2020. prihvatila nagodbu te platila 650 milijuna dolara odštete nakon tužbe o pohrani biometrijskih podataka korisnika bez njihovog odobrenja.