ISPROBALI SMO

Galaxy A5 je graciozan Samsungov 'metalac'

20.04.2015 u 09:42

Bionic
Reading

Dizajnom i odabirom materijala A5 je nalik odličnom Samsungovom pametnom telefonu Alpha, no teško bi ga mogao zamijeniti. Uz dizajn, glavni aduti su mu kamera, jača baterija i mogućnost proširenja memorije

Krajem prošle godine, kad se počelo pisati o mogućem prestanku proizvodnje modela Galaxy Alpha, među mogućim nasljednicima spominjan je upravo A5.

Bit će mi žao ako Alphu doista dokinu jer mi je to, uz Galaxy Note Edge, najbolji pametni telefon iz Samsungove ponude. Pretpostavljam kako ih brine mogućnost da ozbiljnije ugrozi posustalu seriju S.

Dizajnom i odabirom materijala A5 je sličan svom prethodniku više klase, no teško da ga baš može zamijeniti. Lagan je i fino leži u ruci. Tanko i elegantno metalno kućište ostavlja dojam veće kvalitete izrade i djeluje profinjenije od plastike i lažne kože prijašnjih modela.


Utori za nano SIM i memorijske kartice smješteni su s desne strane, gdje su i tipke za uključivanje te za podešavanje glasnoće. Ulaz za mikro USB je pri dnu, skupa sa standardnim ulazom za slušalice i mikrofonom.

Tipka Home smještena je pri dnu, u sredini. Sa svake strane ima po jednu kapacitativnu tipku, koje mogu stalno svijetliti ako ih tako namjestite. Nudi nešto veći Super AMOLED zaslon (pet naspram 4,7 inča) iste rezolucije i s manjom gustoćom točaka po inču (312 naspram 294). Unatoč tome, djeluje kao da je puni HD, svijetlih i živih boja te odlične vidljivosti iz raznih kutova.

Glavna prednost čipseta Snapdragon 410 i četverojezgrenog procesora Cortex-A53 je to što su manje zahtjevni, pa ne opterećuju toliko bateriju kao što je bio slučaj s Alphinom kombinacijom četverojezgrenih procesora Cortex-A15 na 1,8 GHz i Cortex-A7 na 1,3 GHz.

Procesorska snaga u A5, podržana s dva GB RAM-a, bit će dovoljna za većinu onog što trebate obaviti mobitelom, ali očekujte da bi mogao zapinjati sa zahtjevnijim aplikacijama. Kako konkurencija nudi naprednije Snapdragon 800 i 801 za približno istu cijenu, isplativost ulaganja u A5 ozbiljno dolazi u pitanje.

Prednost ovom pametnom telefonu daje pojačana glavna kamera (13 megapiksela naspram Alphinih 12), iako ga i u tome šije cjenovno usporediva konkurencija, poput Sonyjeve Xperije Z3 Compact (s 20,7 megapiksela).

Smještena je uz LED bljeskalicu i zvučnik te daje vrlo kvalitetne snimke - oštre, s puno pojedinosti i lijepim bojama - a može snimati i video do rezolucije 1920 puta 1080 piksela. Prednja kamera isto nije za baciti - s pet megapiksela i značajkama poput ultraširokog snimanja dobro će poslužiti za selfieje

Na raspolaganju je 16 GB ugrađene memorije (12 dostupno korisniku). Alpha je imala 32 GB, ali nije imala opciju proširenja, što A5 ima - do 64 GB, pomoću kartice mikroSD.

Baterija je također ojačana (2.300 naspram 1.860 mAh) i puno se bolje drži nego Alphina. Izdržala je gotovo dan i pol korištenja, a možda bi i više da ne surfam toliko. No zato je - za razliku od Alphine - nije moguće zamijeniti.

Operativni sustav na testnom modelu bio je Android 4.4, s ponešto osvježenim Samsungovim sučeljem TouchWiz sa standardnim setom aplikacija.

A5 ne ostavlja tako dobar dojam kao Alpha, ali za model srednje klase nije loš. Glavni aduti su mu dizajn i kamera, no dvojbeno je je li to dovoljno kako bi se nadoknadio manjak snage ispod haube i opravdala cijena koju ćete platiti za njega.


Samsung Galaxy A5 - specifikacije

Dimenzije: 139,3 puta 69,7 puta 6,7 milimetara
Težina: 123 grama
Zaslon: 5 inča (12,7 centimetara), Super AMOLED, 1.280 puta 720 piksela, 294 ppi
SoC: Qualcomm Snapdragon 410
CPU: četverojezgreni Cortex-A53 na 1,2 GHz
RAM: 2 GB
Ugrađena memorija: 16 GB (proširivo do 64 GB, kartica mikroSD)
Povezivanje: wi-fi, A-GPS, Bluetooth, NFC, 4G/LTE (do 150 Mbps)
OS: Android 4.4 KitKat
Kamere: stražnja 13 megapiksela, 1080p; prednja pet megapiksela
Baterija: litij-ionska, 2.300 mAh
Cijena: 3.3698 kuna, Hrvatski Telekom, bez ugovora (uređaj za testiranje ustupio Samsung Hrvatska)