ISPROBALI SMO

Galaxy Alpha pravo je osvježenje

18.10.2014 u 07:47

Bionic
Reading

Svojim novim top modelom nije nadmašio konkurenciju, no Samsung je Alphom pokazao kako može proizvesti uređaj koji odlično radi i izgleda više nego pristojno

Dizajn je najveće i najugodnije iznenađenje koje će vam Alpha prirediti. Nakon serije prilično sličnih i, u usporedbi s glavnim suparnicima (Apple, HTC, Sony...), izgledom ne naročito inspirativnih uređaja, ovaj je pametni telefon pravo osvježenje.

Dobro, stražnji poklopac i dalje je od plastike, koja ima dvije prednosti: lagana je i na njoj se otisci prsta ne hvataju lako pa je nije lako zaprljati svakodnevnim korištenjem. No metalni okvir Alphi daje istovremeno luksuzniji i robusniji dojam, a i odabir prigušenijih, decentnijih boja pun je pogodak.

Iako više volim uređaje koji su metalni ili kombiniraju metal i staklo, Alpha mi je dobro sjela. Bez imalo dvojbe, korak u pravom smjeru što se izgleda tiče.

Dimenzija 132 puta 65 puta 6,7 milimetara i težine 115 grama, manji je, tanji i lakši od Galaxyja S5. Samim time i lakši za upravljanje i transport u džepovima hlača i jakni.


Jedan ga je inozemni kolega nazvao čudom za jednu ruku, što nije pretjerivanje. Vjerujem kako će zbog te kompaktnosti, u kombinaciji s privlačnim izgledom, biti privlačniji ženskom dijelu populacije, ali i među nama kojima nije bitno imati uređaj velikih gabarita.

Pomak u drugom smjeru imao je, doduše, svoju cijenu. Alpha, recimo, dolazi bez utora za karticu mikro SD, što znači da nema proširivanja ugrađene memorije. Ima je 32 GB, što nije malo, ali nije ni puno. Za razliku od S5, nije ni otporna na vodu.

Osim toga, kamera je slabija nego na S5 (12 umjesto 16 megapiksela), a isto vrijedi i za bateriju, koja je kapaciteta 1.860 mAh. No o tome nešto više kasnije.

Alphina je slaba točka zaslon. Neću reći kako je njen Super AMOLED dijagonale 4,7 inča (11,9 centimetara) loš, jer nije. Ali nije ni nešto naročito dobar, pogotovo ne za smartphone te klase.

S rezolucijom 1.280 puta 720 piksela (312 ppi) korak je nazad u odnosu ne samo na S5, već i na konkurenciju u istoj kategoriji. Veća razlučivost bolje bi opravdala razmjerno visoku cijenu.

Može ga se dobro pregledavati iz svih kutova. Boje bi mogle biti i manje isprane, ali to nije nešto oko čega ću puno gunđati.

U uređaju koji je pristigao na testiranje bila su dva četverojezgrena procesora - jedan radnog takta 1,3 GHz za manje zahtjevne zadaće i drugi na 1,8 GHz, za situacije u kojima je potrebno više procesorske snage. Radio je besprijekorno, glatko i brzo otvarajući aplikacije, bez velikog zagrijavanja.

Kao što sam već spomenuo, kamera je nešto slabija nego na S5. No Alpha je dobar primjer za to kako broj megapiksela često, sam po sebi, nije neko mjerilo kvalitete.

Podržana HDR-om i brzim autofokusom, producirala je oštre fotografije koje nisu bile spektakularno dobre, ali kojima sam bio zadovoljan. Za snimanje u uvjetima slabije osvijetljenosti, morat ćete se osloniti na bljeskalicu koja - čini mi se - ne spali previše ono što snimate. Uz HDR, na raspolaganju je mogućnost snimanja 4K videa i, što me prilično zabavljalo, slow motiona

Iako manjeg kapaciteta, baterija je izdržala gotovo cijeli dan uobičajenog korištenja (puno surfanja, malo razgovora). Zahtjevnije aplikacije (video, igre) trošile bi je brzo, tako da računajte na to. Napunila se za nešto više od dva sata.

Wi-fi, Bluetooth, GPS, LTE i NFC - kojima su Samsungovi uređaji standardno opremljeni - radili su bez problema. Ne mogu isto reći za čitač otiska prsta, za koji se treba oboružati strpljenjem. Teško mi je zamisliti da bih ga u ovom izdanju koristio svakodnevno - previše je to gnjavaže.

Uz Android 4.4.4 Kitkat isto je sučelje TouchWiz kao i na S5. Nije mi posve jasno zašto u Samsungu inzistiraju na ponudi vlastitih inačica poznatih Googleovih aplikacija i servisa, i to paralelno uz njih, k tome još na uređaju čiju memoriju nije moguće proširiti.

Posljednjih su godina značajno smanjili udio suvišnog softvera, ali ovakvi potezi i dalje su besmisleni. Tim više što tako pomalo u drugi plan guraju fora značajke kao što je Private Mode, koja omogućava zaključavanje datoteka lozinkom ili otiskom prsta.

Da rezimiram - iako malen i kompaktan, Alpha je velik korak naprijed za Samsung kad su dizajn i ergonomičnost uređaja u pitanju. Nudi gotovo sve što i S5 u izdanju kojim je lakše upravljati. S boljim zaslonom i otpornošću na vodu bila bi i bolja od svog nešto starijeg brata. Nadam se kako je to tek prvi korak k punom metalnom kućištu.

Samsung Galaxy Alpha - specifikacije

Dimenzije: 132 puta 65 puta 6,7 mm
Težina: 115 g
Zaslon: 4,7 inča (11,9 centimetara) Super AMOLED, 1280 puta 720 piksela, 312 ppi
Procesor: četverojezgreni Cortex-A15 na 1,8 GHz i četverojezgreni Cortex-A7 na 1,3 GHz
RAM: dva GB
Ugrađena memorija: 32 GB
Glavna kamera: 12 megapiksela, LED bljeskalica, AF, HDR, podrška za 4K video 3.840 puta 2.160 piksela @30fps
Sekundarna kamera: 2,1 megapiksel
Operativni sustav: Android 4.4.4 Kitkat, TouchWiz
Baterija: 1.860 mAh, zamjenjiva, do 660 minuta razgovora
Povezivost: Bluetooth, wi-fi, 4G/LTE, NFC
Boje: zlatna, crna
Ostalo: čitač otiska prsta
Cijena: 5.898 kuna (Hrvatski telekom, bez ugovora, jamstvo na dvije godine)