održiv razvoj

[FOTO/VIDEO] Studenti FER-a pomogli građanima da se izvuku iz energetskog siromaštva i za to dobili europsku nagradu

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 04.07.2020 07:55
  • Objavljeno 04.07.2020 u 07:55
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DOOR

Pod vodstvom Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) studenti su pregledali više od 100 energetski siromašnih kućanstava u Zagrebu i pomogli stanarima jednostavnim, ali učinkovitim mjerama

Projekt u kojem su pod vodstvom Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) sudjelovali studenti zagrebačkog FER-a nedavno je osvojio nagradu Europske unije za održivu energiju, a koja se dodjeljuje u sklopu Europskog tjedna održive energije EUSEW.

Projekt je nagrađen u kategoriji Mladi EUSW-a i Europska komisija prepoznala ga je kao jedan od najistaknutijih projekata koji potiču mlade građane na unaprjeđivanje energetske tranzicije u Europi.

'Projekt je proveden u partnerstvu DOOR-a, FER-a i Grada Zagreba', objašnjava Ivana Rogulj, programska direktorica DOOR-a. Na natjecanje je bilo prijavljeno 120 ekipa u tri kategorije - uključivanje, inovacije i mladi. U konkurenciji su bili projekti iz cijele Europske unije.

Ivana Rogulj (druga slijeva) uz stručni tim DOOR-a

Ivana Rogulj (druga slijeva) uz stručni tim DOOR-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

DOOR je udruga stručnjaka koja se bavi promicanjem održivog razvoja na području energetike. Njihovi su članovi stručnjaci zainteresirani za tehnička, okolišna i društvena pitanja u energetici. Uz njihovu pomoć studenti FER-a uhvatili su se u koštac s energetskim siromaštvom.

'Energetsko siromaštvo nedostatak je pristupa modernim oblicima energije, primjerice električnoj energiji, ili nemogućnost podmirenja troškova za energiju nužnu za život u prihvatljivim uvjetima', kaže Rogulj.

'U Hrvatskoj nije definirano tko je energetski siromašan niti tko je u opasnosti da to postane, kao ni metoda za utvrđivanje i praćenje energetskog siromaštva', upozorava Rogulj. 'U dokumentima postoji regulatorni okvir za njegovo suzbijanje, ali nema jasnih mjera provedbe.'

Studenti FER-a pregledali su više od 100 energetski siromašnih kućanstava u Zagrebu i pomogli stanarima da identificiraju probleme i primijene jednostavne mjere učinkovitosti: bolju izolaciju prozora i vrata, ugradnju LED svjetiljki i ploča za refleksiju radijatora.

Studenti su obišli više od stotinu energetski siromašnih domova i anketirali njihove stanare

Studenti su obišli više od stotinu energetski siromašnih domova i anketirali njihove stanare

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DOOR

Na temelju postojećih izračuna, ova jednostavna poboljšanja mogu kućanstvima godišnje uštedjeti oko 200 kg CO2 i više od 1200 kWh električne energije i topline. A to znači manje zagađenja i manje račune za energiju.

Razvijen je i novi računalni model. On koristi nalaze i podatke energetske revizije, a na temelju iskustava sugerira najisplativija i najučinkovitija rješenja koja treba poduzeti.

Ferovci u akciji

Ferovci u akciji

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DOOR

'To će pomoći da se na razini grada vidi koje su održive energetske politike najisplativije kao dio energetske tranzicije', kaže Rogulj.

Energetsko siromaštvo socijalno je i ekološko pitanje koje stavlja strašna fizička i psihička opterećenja za kućanstva. Nedostatak odgovarajućeg grijanja i izolacije te loše postavljeni prozori mogu uzrokovati plijesan, vlagu i propuh, a to pak dovodi do respiratornih i niza drugih bolesti.

Projekt Pravedna (FER) rješenja za bolju zajednicu nastojao je riješiti ove izazove podučavajući zagrebačke studente elektrotehnike kako provesti jednostavne revizije kućanstava za prepoznavanje rješenja za uštedu energije.

  • +2

Ivana Rogulj

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Energetsko siromaštvo nije samo tehnički izazov, već i ozbiljan društveni i okolišni problem. Studenti strojarstva uče se tehničkim rješenjima, ali ako ne posjete stvarne kuće, oni zapravo neće znati kako se zapravo živi u energetskom siromaštvu', objašnjava Rogulj.

Projekt nije pao s neba. Na FER-u se može slušati posebni predmet Primjena tehničkog znanja u društveno korisne svrhe koji studentima pruža mogućnost primjene stečenih teorijskih znanja i vještina u rješavanju konkretnih tehničkih problema u zajednici.

  • +11
  • +8

Ferovci u akciji

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DOOR

Riječ je o društveno korisnom učenju, nastavnoj metodi koja integrira akademsko učenje sa zadovoljavanjem potreba u zajednici, s naglaskom na starije, siromašne ili osobe s invaliditetom.

'Projekt je pozitivno djelovao na građane, korisnike mjera. Dobila se i šira slika u borbi protiv energetskog siromaštva, a koristi su velike i za studente koji su sudjelovali, njihov fakultet te razne udruge', smatra Rogulj. 'Studenti su kroz projekt naučili važnost komunikacije i timskog rada, a mogli su i prepoznati koliko njihov rad može biti društveno koristan.'

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!