ICT EDUKACIJA

[FOTO] U Zagrebu dodijeljene nagrade sudionicima Huaweijevog programa Seeds for the Future

17.10.2022 u 12:16

Bionic
Reading

Huawei nastavlja program Seeds for the Future pomoću kojeg nastoji pomoći pri stvaranju vještog ICT talenta te poduzeti korake prema poboljšanju međukulturanlne komunikacije među zemljama

Huawei je u prostorima zagrebačkog kulturnog centra Uranija održao dodjele nagrade za sudionike programa Seeds for the Future. Polaznicima ovogodišnjeg izdanja programa svečano su uručeni certifikati, a također će dobiti i priliku posjetiti Huaweijev 5G Europski logistički centar za opskrbu u Budimpešti.

Na ceremoniji su između ostalih sudjelovali Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, Kevin Qiming Zhang, glavni direktor Huawei Technologies Hrvatska, Qi Qianjin, Veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj i Dario Mihelin, Veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini.

Uručenje certifikata okupilo studente-polaznike, profesore i mentore sa sveučilišta iz Zagreba, Osijeka, Dubrovnika, Varaždina i Pule s čijih su, većinom prirodoslovno-matematičkih i ICT fakulteta studenti bili polaznici, kao i predstavnike Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva (SDURDD) i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

  • +8
Huawei: Seeds for The Future dodjela nagrada Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Riječ je o četvrtog generaciji studenata kojima je dodjeljena ova nagrada. 29 studenata koji su završili ovogodišnji program dobili su potvrdu, kao i priliku za daljnje upoznavanje Huaweijeve tehnologije i razvojnih procesa u Europi.

U ime svih studenata zahvalio se i iskustva iznio Erik Djuranec s varaždiskog fakukteta FOI, naglasivši vrijednost tog iskustva usvajanja novih znanja koje su im prenosili Huaweijevi stručnjaci. 'Učili smo o tehnologijama koje će sve pokretati u budućnosti te kako ih koristiti u rješenjima za praktični život', kazao je Djuranec, ocijenvši mentore izvrsnim i vjerujući da je svim studentima to bilo jako vrijedno.

Osim certifikata Huawei ih sve vodi u Budimpeštu u 5G logistički centar i tvornicu, gdje će uživo vidjeti način i procese rada.

Cijeli program odvija se u Hrvatskoj na temelju 2019. godine potpisanog memoranduma o suradnji, u sklopu kojega je, po riječima državnog tajnika iz SDURDD-a Bernarda Gršića, dogovoreno i obrazovanje s Huaweijem 50 studenata u pet godina u sklopu tog programa.

'U tom globalnom programu Huaweija sudjeluje 100 zemalja i za hrvatska sveučilišta i studente to je dobra prilika za upoznati se s načinom rada jedne od najvećih tehnoloških kompanija u svijetu. To im puno znači i za buduće zaposlenje, a podršku svemu daje Vlada svjesna važnosti digitalizacije za razvoj društva u cjelini', naglasio je Gršić.

Programom u Hrvatskoj zadovoljan je i glavni direktor Huawei Technologies Hrvatska Kevin Zhang Qiming.

'Kreativnost i inovativnost je temelj Huaweija, a Hrvatska ima iznimnih mladih talenata u tehnologiji i to se pokazuje i u ovom programu, kojeg planiramo nastaviti i ubuduće', poručio je Qiming.

Na svečanosti su sudjelovali i hrvatski veleposlanik u Kini Dario Mihelin koji se video linkom javio iz Pekinga te kineski veleposlanik u Hrvatskoj Qianjin Qi, koji su u obraćanju studentima i drugima naglasili važnost obrazovno-tehnološke suradnje Hrvatske i Kine, ali i na drugim poljima, što, po njihovoj ocjeni, potvrđuje dobre odnose dvije države koji ove godine 'navršavaju' 30 godina.

Obojica su osim suradnje u tehnologiji i digitalizaciji, oko čega je Qi istaknuo da Kina želi pomoći Hrvatskoj u digitalnom razvoju, izdvojili i suradnju na izgradnji ovog ljeta otvorenog Pelješkog mosta, što je po Qi-ju i doprinos suradnji Kine i EU.

sve osim nogometa

Učitavanje...