TEHNO RECENZIJA

[FOTO] Svestran uređaj maskiran kao računalni ekran: Isprobali smo pametni monitor Samsung M8

01.05.2022 u 16:06

Bionic
Reading

Novi Samsungov monitor minimalističkog dizajna podsjeća na neke skuplje uređaje, a donosi iskustvo usmjereno svim vrstama korisnika

Nakon što se etablirao na jednom od vodećih mjesta u industriji televizora, Samsung je svoje znanje i pažnju posvetio svijetu monitora. Uz dobro isprobano sučelje, funkcije za pametan dom i minimalističku estetiku, 32-inčni Samsungov TV monitor M8 napravljen je za vrlo širok spektar korisnika.

Ova je ideja najviše iznenadila one koji su spomenuti monitor krenuli uspoređivati s Appleovim Studijem, puno skupljim ekranom namijenjenim uredima i produkcijskim studijima. Makar nismo išli tako daleko da izravno uspoređujemo ova dva proizvoda, njihova sličnost je prevelika da bismo je zanemarili. Ruku na srce, konačan proizvod i dalje je lijep te čini M8 još privlačnijim.

Elegantan i svestran

M8 je iznenađujuće tanak uređaj s kolekcijom dodataka i opcija koja se uglavnom svodi na estetiku, a ne funkciju - sve što vam treba za rad nalazi se u kutiji.

Samsung M8, za razliku od 'uobičajenih' monitora, nema postavljene kontrole na samom uređaju. Sve se vrši preko minijaturnog upravljača koji se na sve načine pokušava uskladiti sa širokom ponudom funkcija. Drugim riječima, ako planirate navigirati kroz izbornik, za to će vam, ovisno o tome što želite, trebati hrpa pritisaka na tipke - što zna biti problem s banalnim stvarima poput prebacivanja na drugi HDMI. Alternativa je korištenje glasovnog asistenta (Bixby ili Amazon Alexa) kako bi se pristupalo raznim funkcijama uređaja, što pak radi jako dobro.

Videopozivi? Zašto ne?

Drugi dodatak dolazi u vidu jednostavne magnetske kamere koja se automatski pričvrsti za kućište zahvaljujući magnetskim konektorima. Minijaturna i diskretna web kamera podržava rezoluciju do 1080p, što je više od većine popularnih laptopa. Kamera također ima funkciju automatskog praćenja lica, no ona bar zasad radi samo u Googleovim aplikacijama. Jedini pravi problem s kamerom čini ograničenost zakretanja. Kako je naslonjena na monitor, moguće ju je naginjati samo gore, što možda ne bi bio problem da M8 nije 4K monitor od 32 inča. Osim ako ga mislite spuštati za svaki konferencijski govor, u dobrom dijelu razgovora izgledat ćete kao patuljak.

Što se performansi tiče, monitor dolazi s podrškom za HDR10+ i velikom preciznošću reprodukcije boja (97 posto RGB-a) uz radni takt do 60 sličica u sekundi. Gejmer u nama nadao se većoj brzini osvježenja, no na kraju dana taj detalj nije nam previše smetao jer smo ga koristili uglavnom za pametne funkcije poput TV-a i Netflixa ili preslikavanja ekrana s MacBooka pomoću funkcije AirPlay. S obzirom na to da funkcionira i kao hub za vaš pametni dom, M8 se može elegantno povezati na Wi-Fi ili čak rasvjetu, ako nabavite prikladan USB priključak. Također može reproducirati zvuk koji je, na naše iznenađenje, bolji od onog na većini monitora - ne može zamijeniti stolne zvučnike, no dolazi jako, jako blizu tome.

Iskustvo korištenja

Konačno, tu je ergonomija. M8 se ne može zakretati u stranu, no nudi mogućnost podizanja i spuštanja te zakretanja gore ili dolje. Kut gledanja na zaslon seže do oko 178 stupnjeva, što je izvrsno s obzirom na to da M8 vjerojatno neće biti u fokusu dizajna vašeg dnevnog boravka. Kad smo već kod toga, jedna stvar koja nam je nedostajala podrška je za VESA nosače jer bi istaknula svestranost već vrlo dobrog monitora.

  • +5
Samsung M8 - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Tim rečeno, Samsung M8 je uređaj koji radi zbilja puno stvari i služi kao jako dobra nadopuna za bilo koji pametni dom. Jedini problem je to što sve zadatke izvršava dobro, a trebao bi možda još bolje s obzirom na relativno visoku cijenu. Unatoč tome, i dalje bismo bili spremni preporučiti M8 svima koji traže hibrid TV-a i monitora vrlo lijepe estetike te uz zdravu dozu naprednih pametnih funkcija.

  • Ime: pametni monitor Samsung M8
  • Proizvođač: Samsung
  • Sučelje: Tizen
  • Dijagonala: 32 inča
  • Omjer: 16:10
  • Odaziv: 4 ms
  • Rezolucija: 4K (3840 piksela puta 2160 piksela)
  • Svjetlina: 400 CD
  • Pokrivenost boja: 97 posto RGB-a
  • Spojivost: Bluetooth, Wi-Fi, Smart, AirPlay, SmartThings
  • Preporučena cijena: 6035 kuna
  • Ustupio: Samsung