PERZEIDI

[FOTO] Suze svetog Lovre: Sutra nas čeka kiša meteorita, pripremite se za nebeski spektakl

10.08.2021 u 10:54

Bionic
Reading

Dok Zemlja prolazi kroz trag kometa Swift-Tuttle, astronomi i zaljubljenici u nebeska događanja moći će promatrati kišu meteorita koja će malo koga ostaviti ravnodušnim

Ljubitelji astronomije i romantičnih kozmičkih prizora ovih će dana doći na svoje. S noći 11. na 12. kolovoza čeka nas najintenzivnija kiša perseida, lokalno nazvanih Suze svetog Lovre. U uvjetima bez svjetlosnog zagađenja i mjesečine nebom obično prođe između 50 i 100 meteora na sat.

Premda nebeski spektakl stoljećima privlači pažnju ljudi, samo dio promatrača zna za njihov izvor. Meteoriti potječu iz periodičkog kometa pod imenom Swift-Tuttle, a koji tijekom 133-godišnje putanje oko Sunca za sobom ostavlja dug trag prašine. Najintenzivniju nebesku aktivnost, ponavljamo, imat ćemo s noći 11. na 12. kolovoza, kad će u tom prizoru moći uživati znatiželjnici i astronomska društva diljem svijeta.

Kakve veze Perzeidi imaju sa Suzama svetog Lovre? Naziv Perzeidi odnosi se na prividan izvor meteorita koji je, u ovom slučaju, zviježđe Perzej. Što se pozicije meteorita tiče, oni se mogu pojaviti bilo gdje na nebu, a svi potječu iz jedne točke - radijanta.

Otkud im ime?

Ime Suze svetog Lovre zapravo dolazi iz puka te je popularizirano u posljednjih pedesetak godina - i to prije svega u Dalmaciji u kojoj su naziv za nebesku pojavu posudili od Italije. Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao: 'Gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!'

U starohrvatskoj astrognoziji meteori su pak poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

Što se ovogodišnjeg spektakla tiče, promatrači diljem zemlje morat će se nadati manjku mjesečine i oblaka koji će, ako budu prisutni, na velikom broju mjesta otežati savršeno promatranje neba.

Kao i 2020., najposjećenija će mjesta promatranja i u 2021. biti ona izvan gradova, premda će se pokoju zvijezdu padalicu moći vidjeti i u tamnijim gradskim dijelovima.

  • +7
Suze svetog Lovre (perzeidi) na hrvatskom priobalju Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Savjeti za bolje promatranje

Ako se sutra odlučite za izlet u prirodu i promatranje kometima ispunjenog neba, vodite računa da vam za iskustvo nije potrebna posebna oprema poput dvogleda. Ako promatrate nebo, to radite na mjestu gdje nema previše svjetlosnog onečišćenja, odnosno budite u čim boljoj tami.

Predlažemo da, ako odlučite provesti dio noći gledajući nebo, ponesete prostirku. Konačno, ne gledajte direktno u ishodišnu točku meteorskog roja zbog manjeg broja meteora koje biste tamo mogli vidjeti.