ASTRONOMIJA

[FOTO] Svemirsko susjedstvo u krupnom planu: Čak dvije letjelice danas i sutra posjećuju Veneru

09.08.2021 u 12:49

Bionic
Reading

Istraživačke letjelice BepiColombo i Solar Orbiter napravit će elegantne prelete pored Venere danas, 9. kolovoza i sutra 10. kolovoza

Prema Veneri u ovom trenu putuju čak dva zemaljska posjetitelja. NASA-in Solar Orbiter izrađen u suradnji s ESA-om, pokraj naše će planetarne susjede proletjeti danas 9. kolovoza, dok će ESA-in BepiColombo (izgrađen u suradnji s japanskom JAXA-om) pokraj planeta proći samo jedan dan kasnije.

Obje letjelice su na putu prema unutrašnjem dijelu našeg sustava. Solar Orbiter lansiran je 2020. s misijom proučavanja Sunca, dok je BebiColombo poletio 2018. te još danas putuje prema Merkuru.

Solar Orbiter će danas proletjeti pokraj Venere na udaljenosti od 7.995 kilometara, dok će BepiColombo slično stvar napraviti u utorak 10. kolovoza na puno manjoj udaljenosti od 550 kilometara. Njihov prelet, doduše, neće biti njihov prvi susret s Venerom. Solar Orbiter je prvi prelet napravio u prosincu te će pored planeta proći još puno puta. BepiColombo koji je pored Venere proletio prošlog listopada nakon ovog ide do Merkura gdje će u listopadu napraviti prvi od šest planiranih preleta.

Svi ovi bliski susreti s Venerom bili su planirani prije svega kako bi obje letjelice dobile gravitacijsko ubrzanje koje će im pomoći doći do odredišta. Solar Orbiter će za svoje putovanje više puta iskoristiti Venerinu gravitaciju ne bi li se približio Suncu i pažljivo snimio njegove polove. BepiColombo će za svoje putovanje iskoristiti gravitacijska polja Zemlje, Venere i Merkura.

ESA u službenoj objavi navodi da dvostruki prelet 'pruža neusporedivu priliku za proučavanje Venere iz različitih položaja u isto vrijeme'. Letjelice će također snimiti neke lokacije na Veneri koje se tako često ne viđaju, prenosi Space. Na žalost svih ljubitelja svemirske fotografije, Venera nije konačno odredište za letjelice što znači da neće biti moguće iskoristiti ugrađene kamere za snimanje fotografija visoke rezolucije. Solar Orbiter će morati ostati okrenut Suncu, dok će glavna kamera BepiColomboa ostati zaštićena sve dok letjelica konačno ne stigne do Merkura.

ASTRONOMIJA

Turistički vodič kroz Sunčev sustav: Venera

Pogledaj galeriju

Ovo, doduše, ne znači da ćemo ostati bez snimki. Dvije kamere na BepiColombou će snimiti Veneru - dobit ćemo crno bijele fotografije koje će letjelica snimiti tijekom i nekoliko dana nakon preleta. U trenu kad se BepiColombo Veneri približi na nešto više od 500 kilometara udaljenosti, planet će doslovno ispuniti kadar kamere. ESA prve fotografije očekuje tijeko večeri 10. kolovoza. Fotografije će do Zemlje stići 11. kolovoza.

Solar Orbiter će također snimiti Veneru pomoću kamere SoloHI koja inače služi za snimanje solarnih vjetrova. Kamera će snimiti sliku tamne strane Venere tjedan dana prije nego što joj se najviše približe.

Letjelice će pored fotografija sakupiti podatke o magnetskom polju i plazmi oko Venere. U tom trenutku različite lokacije letjelica postaju jako bitne, s obzirom da ćemo dobiti očitanja s nekoliko različitih točaka u istom vremenu. JAXA-ina letjelica Akatsuki također se nalazi u Venerinoj orbiti te će pružiti zanimljiv doprinos podacima koje će agencije uspjeti sakupiti.