PRVA POMOĆ

Foto savjeti za putnike

27.05.2009 u 09:48

Bionic
Reading

Ljeto dolazi, većina nas će na neki put, a svi koji nekamo putuju svoj će put dokumentirati fotografijama. Nudimo nekoliko savjeta kako to napraviti što sigurnije i jednostavnije izbjegavajući potencijalne probleme koji se mogu dogoditi

Uspomene s putovanja su prekrasna stvar, ali nitko se ne želi sjećati problema s krađama, prijevarama i drugim nedaćama koje često snađu turiste. Jedan od najvećih mamaca za takve nedaće je upravo foto i video oprema. Druge dragocjenosti i skupe stvari se mogu lako skloniti, dok je foto oprema u putnoj torbi potpuno promašena investicija.

Savjeta koje nudimo se valja strože držati ako putujemo u neku od egzotičnijih zemalja, no nisu loši čak ni za odlazak na hrvatski Jadran. Nijedna zemlja svijeta nije imuna na lopove i prevarante kojima su turisti omiljena meta.

1. Imate li skupu fotografsku opremu, uplata police osiguranja prije puta ne bi bila loša investicija. U slučaju da se oprema ošteti ili ukrade, povratio bi se barem dio uloženih financijskih sredstava.

2. Putujte u društvu. To vrijedi pogotovo za siromašne zemlje u kojima je stopa kriminala visoka.

3. Uvijek znajte gdje ste, planirajte put unaprijed i prilagodite količinu i vrstu opreme mjestu koje posjećujete. Lakše ćete se kretati i time biti u prilici napraviti bolje fotografije.

4. Ostavite opremu koju znate da nećete koristiti u hotelskom sefu ili nekom drugom sigurnom mjestu.

5. Imajte popis sve svoje foto opreme s navedenim serijskim brojevima, po mogućnosti u nekoliko kopija. Ne bi bilo loše da se nalazi na plastificiranoj kartici. Na taj način je lakše identificirati nestalo, napraviti prijavu policiji i dostaviti zahtjev za odštetu od osiguranja. Takav popis može pomoći i kod prelaska granice, carinik će vas ozbiljnije shvatiti kao fotografa i neće sumnjati da švercate opremu.

6. Uvijek imajte blok i olovku sa sobom i zapisujte što ste fotografirali, ako nije očito. Na taj način možete zapisati i kontakt informacije ljudi koje ste sreli na putu i fotografirali te im obećali fotografiju.

7. Fotografirajte table ulica, natpise s imenima spomenika, mjesta i lokacija. Informacije će pomoći u kasnijem razvrstavanju fotografija i identifikaciji fotografiranog.

8. Kupite kvalitetnu i praktičnu torbu za opremu. Neka vam ne bude žao odvojiti malo više novca jer će ta torba čuvati vašu opremu i činiti je dostupnom za fotografiranje presudnih trenutaka. Ako posjećujete neke opasnije krajeve, možda ne bi bilo loše kupiti torbu koja nije očito fotografska torba i ne vrišti da je puna skupe opreme.