ili ga volite ili...

[FOTO] PlayStation 5 je među nama već nekoliko mjeseci, je li vrijeme za nadogradnju? Evo i naše ocjene

12.02.2021 u 10:30

Bionic
Reading

PlayStation 5, najnovija Sonyjeva konzola, privukla je pažnju brojnih ljubitelja gadgeta i gejminga. Nakon medijske pompe, rekordno brzo rasprodanih jedinica i nekoliko mjeseci strasti su se stišale i ostali su samo dojmovi, a ovo su naši

PlayStation 5, najnovija Sonyjeva konzola, prošao je kroz nekoliko internetskih faza. Od tajnovite konzole, preko neobičnog prototipa, sve do avangardnog komada elektronike koji je, ako ništa drugo, dizajnerski ekstremno polariziran – ili ga volite ili ga ne možete smisliti.

Nekoliko mjeseci nakon što je konzola stigla na tržište odlučili smo se pozabaviti temom korisničkog iskustva, ako ni zbog čega drugog, onda zbog strasti vezanih uz inicijalnu histeriju. PlayStation 5 je, kao što smo više puta predvidjeli, konzola koja živi i umire uz svoje naslove. Njegove tehničke značajke o kojima ste, uvjereni smo, čuli već više puta zauzimaju 'stražnje sjedalo', iza videoigara koje na njemu možemo ili ćemo moći zaigrati.

  • +3
PlayStation 5 - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Izvrstan start za PS5

Tim rečeno, ne znamo možemo li ovo nazvati blagoslovom, no iskreno – vjerujemo da nikad dosad nismo s tolikim interesom gledali u našu kolekciju igara za PlayStation 4. Podsjetimo, PlayStation 5 i PlayStation 4 su kompatibilni uređaji, što znači da većinu naslova izašlih za PS4 možete zaigrati na 'petici'. Razlog zbog kojeg ovo spominjemo je relativno oskudna kolekcija naslova koje bismo nazvali PS5 ekskluzivama te koje smo, stjecajem okolnosti, u jednom trenutku zamijenili igrama koje nismo stigli završiti.

PlayStation 5 je jako dobra podloga za pogled u povijest PlayStationa 4. Tehnološke značajke poput munjevitog SSD diska te uvjerljivo brže memorije i procesora sve igre nedvojbeno čine boljima, makar ne u sadržajnom smislu. Mogućnost brzog povratka u igru bez predugog čekanja dobrodošao je faktor, pogotovo ubrojimo li mogućnost pauziranja naslova u bilo kojem trenutku bez bojazni da ćete ostati bez sačuvane pozicije.

Sam dizajn konzole i dalje je ono što je bio prije nekoliko mjeseci – riječ je o prilično velikom uređaju koji u položenom i uspravnom položaju zauzima puno prostora, makar nije ni približno invazivan kao što su neki mediji interpretirali. Riječ je o konzoli koja je diskretna po svemu osim po izgledu, no koja također ima načine kojima se korisnicima zna zavući pod kožu, poput jako dobrog dizajna brojnih službenih periferija, kontrolera Dual Sense i bežičnih slušalica Pulse 3D.

PlayStation 4 protiv PlayStationa 5

PlayStation 5 je u usporedbi s PlayStationom 4 nadogradnja na nekoliko vrlo važnih fronti. Riječ je o bržem uređaju koji zahvaljujući poboljšanom grafičkom hardveru može reproducirati nove nizove vizualnih efekata, podržati veće rezolucije zaslona, a u isto vrijeme nudi velik broj značajki koje svakodnevni gejming čine elegantnijim i jednostavnijim.

PlayStationu 4 pored kompaktnije forme u prilog ide pozamašna kolekcija dostupnih videoigara koje, usporedimo li ih sa startnom kolekcijom naslova za PS5, pružaju neusporedivo opsežniji izbor. Posve je jasno da je novi PS5 još u ranim danima svoje ere, no valja uzeti u obzir to koliko se nadogradnja isplati ako na konzoli ionako većinom igramo naslove za PS4 dok za peti PlayStation plaćamo preko tri tisuće kuna.

Izbor nimalo ne olakšava ni nestašica konzola koja je mnoge gejmere željne Sonyjevih ekskluziva ponukala da umjesto novog PlayStationa ovih praznika kupe PlayStation 4. Konačno, vlasnici PlayStationa 4 Pro vjerojatno će razmisliti o nadogradnji ukoliko nova platforma ponudi dovoljno velik broj hvalevrijednih ekskluziva, što joj, uzmemo li dosadašnja izdanja u obzir, još nije u potpunosti pošlo za rukom.

Potencijal za velike stvari

Unatoč premalom broju konzola i naslova uzrokovanim globalnom pandemijom, PlayStation 5 raspolaže svim preduvjetima za još jednu uspješnu konzolašku generaciju. Riječ je o uređaju koji je, kao što smo već istaknuli, evidentno poboljšanje svakog aspekta PlayStationa 4, od brzine i grafičkih mogućnosti do kontrolera koji zahvaljujući novom sustavu vibracijskih motora i adaptivnih okidača pruža puno više imerzije u naslovima koji ga podržavaju.

PlayStation 5 je, nekoliko mjeseci nakon izlaska, i dalje čudo 'koje se tek treba dogoditi'. Platforma ima strahovit potencijal, samo je pitanje koliko će Sony rastegnuti povjerenje fanova prije nego što isporuči naslove zbog kojih bi većina vlasnika PlayStationa 4 napokon kupila 'četvorkinog' povećeg i vrlo impresivnog nasljednika.