IGRAĆE KONZOLE

[FOTO] Ovako će izgledati kontroleri za virtualnu stvarnost na PlayStationu 5

19.03.2021 u 12:24

Bionic
Reading

Sony je nedavno pružio prvi pogled prema novoj generaciji uređaja za virtualnu stvarnost. Još nije poznat dizajn kacige

Sony zbilja ne troši vrijeme. Kompanija je nedavno premijerno predstavila komadić nadolazećeg hardvera za virtualnu stvarnost namjenjenog konzolama PlayStataion 5. Japanski tehnološki div pokazao je dizajn i značajke kontrolera za virtualnu stvarnost koji, čini se, predstavljaju vrlo velik korak prema naprijed u odnosu na Move štapiće koje trenutno koristimo. Prva stvar koja je nadograđena je ergonomija, a Sony itiče da kontroleri imaju motore za vibraciju koja se može natjecati s najboljim hardverom za virtualnu stvarnost, prenosi Engadget.

PlayStation VR PlayStation 5 Izvor: Promo fotografije / Autor: Sony

Za razliku od Movea koji je, budimo iskreni, ostatak ere PlayStationa 3 kada je Sony pokušao imitirati Wii, kontroleri za VR na PlayStationu 5 imaju kružni oblik i obećavaju više slobode, bolji balans i udobnost za više veličina ruku. Dizajn također ne odskače od većine modernih kontrolera za virtualnu stvarnost, što je uvijek plus.

Najveći korak prema naprijed dolazi u obliku komponenti skrivenih unutar samog kontrolera. Sony pokušava imitirati iskustvo DualSense ugradnjom adaptivnih okidača i haptike, dodavši detekciju dodira sličnu onoj kod Valve Indexa koja će igračima pružiti mogućnost gestikulacije bez potrebe za pritiskivanjem tipki. Kontroleri također ne dolaze s LED svjetlima, što znači da uređaju možda neće trebati eksterna kamera da bi radio. Za praćenje kontrolera ovaj je put odgovorna kaciga.

Kad smo već kod kacige, nju vjerovatno nećemo vidjeti prije kraja godine. Prototipi kontrolera bi 'uskoro' mogli doći do proizvođača softvera te im pružiti dovoljno vremena za razumijevanje njihovih funkcija. Sigurni smo da će Sony ovim potezom otvoriti mnoga vrata - studiji sad mogu razvijati igre za virtualnu stvarnost na PlayStationu 5 paralelno s najnovijim PC naslovima.