SNIMLJENO HUBBLEOM

[FOTO] Kozmički spektakl: Ova neobična galaksija okreće se kao malo koja druga

30.09.2021 u 14:08

Bionic
Reading

Astronomi su otkrili neobičnu spiralnu galaksiju koja se okreće u potpuno neočekivanom smijeru. Upoznajte NGC 4622

Na opće iznenađenja astronoma, udaljena glaksija NGC 4622 okreće se u suprotnom smijeru od očekivanog. Slike koje je snimio Hubble znanstvenicima su pomogle zaključiti da se galaksija okreće u smijeru kazaljke na satu i to zahvaljujući njezinom dijelu koji je bliži Zemlju.

Astronomima, doduše, nije jasno odakle dolazi ova rotacija s obzirom na smijer prema kojem pokazuju galaksijine spiralne ruke. Većina spiralnih galaksija ima ruke koje prate njihovo okretanje, no ova galaksija ima dvije koje pokazuju prema smijeru u kojem se galaksija okreće - poput kazaljki na satu. Da stvar bude još čudnija, jedna od ruku, ona unutarnja, okrenuta je u suprotnom smjeru od rotacije galaksije, no prema simulacijama - galaksija bi se trebala okretati kao većina ostalih - u smijeru suprotnom od kazaljki na satu.

NGC 4622 je upravo zbog ovoga pravi kozmički raritet - spiralna galaksija čije ruke pokazuju u suprotnom smijeru. Pitanje koje si znanstvenici postavljaju je koji je uzrok ovog ponašanja? Jedna od pretpostavki predlagala je da se ovdje radi o susretu s nekom drugom galaksijom koja je 'izvukla deblji kraj' i dio sebe ostavila u NGC 4622, dok novije snimke dokazuju da je NGC 4622 nekad davno zbilja progutao manju galaksiju.

ČUDA svemira

[FOTO] Fascinantni Saturn: Provjerite kakve tajne krije drugi najveći planet našeg sustava

Pogledaj galeriju

Galaksije se sastoje od zvijezda, plina i prašine te se okreću jako sporo - naše Sunce, jedna od zvijezda u Mliječnom Putu jedan krug napravi svakih 250 milijuna godina. NGC 4622 nalazi se na 111 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje i to u zviježđu Strijelca.