VELIKO DOSTIGNUĆE

Fizičari su po prvi put u hadronskom sudaraču otkrili tragove 'nevidljivih čestica' - neutrina

29.11.2021 u 16:32

Bionic
Reading

'Čestice duhovi' ili neutrini karakteristični su po manjku naboja, sićušnoj masi, praktički nepostojećoj interakciji s okolnom tvari i brzini bliskoj brzini svjetlosti

Znanstvenici su u Velikom hadronskom sudarivaču (LHC) po prvi put uhvatili 'nevidljive' čestice neutrine. Riječ je, točnije, o šest interakcija neutrina prepoznatih pomoću detektora FASERnu čime se, napominje Science Alert, upravo otvorilo novo poglavlje istraživanje njihovih tajni, čak i u povišenom energetskom stanju.

'Do prije ovog projekta nitko nije otkrio neutrine u sudarivaču čestica' rekao je fizičar Jonathan Feng sa Sveučilišta Kalifornije u Irvineu te voditelj kolaboracije FASER. 'Ovo veliko dostignuće korak je prema razvoju dubljeg razumijevanja tih čestica te njihove uloge u svemiru'.

Svuda oko nas

Ako tražite neutrine, ne morate tražiti daleko zato jer su oni svuda oko nas. Riječ je o nekima od najbrojnijih subatomskih čestica koje, doduše, nemaju naboj te imaju skoro nultu masu, pa je zbog toga s njima jako teško vršiti bilo kakvu interakciju (situaciji ni ne pomaže ni to da se kreću skoro brzinom svjetlosti). Štoviše, one kroz vas prolaze dok čitate ovaj članak.

To što rijetko vrše interakciju ne znači da ju ne vrše nikad - detektori poput američkog IceCubea, japanskog Super-Kamiokandea i Fermilabovog MiniBooNE-a imaju osjetljiv fotodetektor napravljen za grabljenje svjetla na mjestima gdje neutrino, na primjer, vrši interakciju s drugim česticama u potpunom mraku.

U potrazi za interakcijom

Znanstvenici već jako dugo žele proučavati neutrine u sudarivačima zato jer tip neutrina koji nastaje kao posljedica raspada hadrona ima visoko energetsko stanje koje, napominjemo, do sad nije dovoljno istraženo.

Probno testiranje FASERnu-a iz 2018. polučilo je šest interakcija u slojevima emulzije koji su fizičarima dali vrlo važne podatke - specifičan položaj za otkrivanje neutrina nastalih u sudaraču i mogućnost ovakve sorte detektora za prepoznavanje tajnovitih vrsta interacije neutrina.