STIGLA BETA SEDMICE

Firefox koji ždere manje memorije

19.08.2011 u 12:21

Bionic
Reading

Beta inačica Firefoxa 7 prvi put koristi Memshrink, program koji će prepoloviti količinu potrebne memorije

Količina memorije koju koristi Firefox već je neko vrijeme problem za brojne korisnike. Prema najavama, Memshrink bi trebao koristiti 20, 30, pa čak i 50 posto manje memorije nego prethodne inačice, piše PCMag.

Razina korištenja memorije trebala bi ostati stabilna ostavite li pretraživač u pogonu, recimo noću, a i zatvaranje više tabova oslobodit će dodatnu memoriju.

Nova beta poboljšava performanse u više područja, poput brzine odgovora, pokretanja pretraživača i vremena potrebnog za učitavanje stranica, čak i kod složenih siteova i web aplikacija.

Mjerit će i vrijeme potrebno za učitavanje da bi se dobili podaci potrebni za optimizaciju koda, a ugrađen je i plugin koji će omogućiti programerima slanje podataka o performansama.

Skraćeno je pak vrijeme potrebno za sinkronizaciju podataka između različitih inačica Mozillinih pretraživača.

Na raspolaganju za download su beta verzije za Windows, Mac i Linux. Ako ste već skinuli i instalirali betu, bit će automatski nadograđena, a potpuno funkcionalna verzija trebala bi se pojaviti 27. rujna.

Uz to, Mozilla je objavila betu Firefoxa za Android.

Prije nekoliko dana u opticaj je pušten Firefox 6. Podsjećamo, što se većine korisnika tiče, promjene su bile uglavnom vezane za poboljšanje brzine podizanja pretraživača. Veći zahvati na sučelju napravljeni su još na četvorci.