AUTOR U BEZDANU

Filmaš Cameron sam zaronio najdublje do sada

08.03.2012 u 11:53

Bionic
Reading

Australski redatelj James Cameron ovih je dana krenuo u osvajanje najveće dubine na svijetu Marijanske brazde koja se proteže na 11 kilometara ispod površine mora

U tom svom projektu već je napravio prvi veliki korak i ujedno rekord – u podmornici Deepsea Challenge nedaleko od Papue Nove Gvineje uspješno je sam zaronio na dubinu od osam kilometara.

U Marijansku brazdu do sada se spustilo samo dvoje ljudi 1960. godine. Oni su na dnu u batiskafu Trieste proveli 20-ak minuta. Međutim, ovu dubinu nitko prije nije pokušao osvojiti sam. Cameron se nada da će biti prva osoba kojoj će to poći za rukom.

'Duboke podmorske brazde posljednja su neistražena područja na našem planetu i kriju znanstvena bogatstva za narednih stotina godina istraživanja', rekao je Cameron.

Slavni redatelj, koji je već ranije u svojim filmovima 'Bezdan' i 'Titanic' pokazao strast prema morskim dubinama, u Marijanskoj brazdi planira provesti oko šest sati i snimiti 3D dokumentarac. Osim toga, namjerava prikupiti uzorke tla i života za potrebe znanstvene zajednice.

Cameronovu podmornicu konstruirala je skupina australskih inženjera. Opremljena je kamerama visoke definicije i snažnom LED-rasvjetom. Dizajnirana je tako da se spušta okomito. Duga je osam metara, a teška 12 tona.

Prije spuštanja u Marijansku brazdu Cameron i njegov tim obavit će još jedno testiranje u vodama Guama oko 320 kilometara sjeveroistočno od Challenger Deepa.

Pedesetsedmogodišnji filmaš nada se da će njegova ekspedicija odgovoriti na neka temeljna znanstvena pitanja, primjerice mogu li ribe ili rakovi živjeti na dubini od 11 kilometara. Projekt sponzoriraju National Geographic i Rolex.

Osim Camerona, u Marijansku brazdu ove se godine planiraju spustiti još tri kompanije - Virgin, DOER Marine i Triton Submarines.