LETEĆE MRCINE

Facebookove bespilotne letjelice bit će ogromne

29.09.2014 u 07:36

Bionic
Reading

Ne samo što će biti veće od bilo čega što smo zamišljali, već će moći letjeti godinama. Prvi testni letovi u Sjedinjenim Državama očekuju se tijekom iduće godine

Da se Mark Zuckerberg i društvo spremaju donijeti bežični internet u predjele svijeta u kojima ga još nema pomoću laserima opremljenih dronova na solarnu energiju, to je poznato.

No, da će ti dronovi biti veličine komercijalnog prekooceanskog jumbo jeta i da će moći u letu provesti mjesece, možda i godine bez slijetanja? E, to je novost.

A to još i nije sve.

'Kako bi mogli koristiti te bespilotne letjelice, morat ćemo letjeti iznad vremenskih (ne)prilika, iznad svog zračnog prostora koji je u upotrebi', kaže Yael Maguire iz Facebookovog laboratorija Connectivity. Veličinom će biti usporedivi s Boeingovim modelom 747 ili sa šest do sedam Toyotinih automobila Prius, no težit će koliko i četiri automobilske gume zajedno.

Maguire se nada kako će prvi testni primjerci ovih mega dronova poletjeti tijekom iduće godine. Moguće područje primjene naći će u Indiji te još 21 zemlji Latinske Amerike, Afrike i Azije. Kako misle udovoljiti različitim propisima i ograničenjima vezanim uz zračni promet, nije poznato.

Izvor:Verge