SERVERSKI FARMVILLE

Facebook se seli na Arktik

31.10.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Mini grad na rubu Arktičkog kruga, vrijedan više milijuna dolara, udomit će sve poslužitelje najveće svjetske društvene mreže

Ogromna farma poslužitelja bit će smještena u Lulei na sjeveru Švedske, stotinjak kilometara južno od Arktičkog kruga. Koristit će električne energije koliko i grad sa 50 tisuća stanovnika, piše The Telegraph, i bit će prva koju je tvrtka Marka Zuckerberga smjestila izvan Sjedinjenih Država.

Zašto se sele baš tamo? Dovoljno je hladno da mogu koristiti samo zrak za hlađenje servera. Temperatura nije prešla 30 Celzijusovih stupnjeva na duže od 24 sata još od 1961. godine.

Facebook planira izgraditi tri divovske hale za poslužitelje, površinom velike kao 11 nogometnih terena.

Iako će se osloniti na hlađenje zrakom, za rad servera trebat će 12 megavata struje, što će koštati oko 45 milijuna funti godišnje (oko 382 milijuna kuna). Dobivat će je iz hidroelektrana na obližnjoj rijeci.

U tom su se dijelu Švedske već smjestile brojne čeličane, željezare i tvornice papira, a u prilog ide i gusto postavljena mreža za širokopojasni pristup internetu.

Facebook nije jedini koji razmatra seobu na sjever Starog kontinenta. Microsoft je još prije četiri godine objavio da pregovara o gradnji farme servera u Sibiru, no to se nikad nije realiziralo.

Google je 2009. kupio napuštenu tvornicu papira u Hamimi na jugu Finske, gdje također gradi farmu poslužitelja. Privukle su ga, između ostalog, niske cijene električne energije, dobivene iz obnovljivih izvora.