IDEJA IZ DAVOSA

Facebook predlaže: lajkom protiv ISIS-a

23.01.2016 u 07:57

Bionic
Reading

Čini se kako se Silicijska dolina uključuje u rat protiv islamskog ekstremizma. Direktori tehnoloških tvrtki sve smionijim jezikom javno govore o tome što mogu napraviti kako bi pomogli u zaustavljanju novačenja novih boraca tzv. Islamske države

Prije nešto manje od dva tjedna skupina njih susrela se iza zatvorenih vrata s visokim američkim sigurnosnim dužnosnicima i predstavnicima vlasti kako bi raspravljali o tome kako suzbiti djelovanje ISIS-a na platformama poput Faceboka, YouTubea i Twittera.

Govoreći tijekom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Facebookova glavna operativka Sheryl Sandberg ukazala je na jedan mogući oblik digitalnog rata protiv ekstremizma: napad lajkom.

Što je to, pitate se? Sandberg je kao primjer navela nastojanja njemačkih korisnika Facebooka, koji masovno lajkaju stranicu neonacističke stranke na toj društvenoj mreži i potom objavljuju pozitivne poruke na njoj.


Slično bi se moglo primijeniti i na ISIS, rekla je, tako što bi na njihovim stranicama objavljivali svjedočanstva već unovačenih, u kojima bi oni opisali svoja stvarna iskustva.

Istog dana kad i Sandbergova u Davosu, u Londonu je Alphabetov direktor za Google Ideas Jared Cohen govorio o nastojanjima izguravanja ISIS-ovih agenata iz javne domene na internetu, od kojih očekuje veće uspjehe na kraći rok.

Američke vlasti i političari tehnološkim tvrtkama prigovaraju zbog toga što ne čine dovoljno kako bi teroriste držali dalje od civila online. Donald Trump je, recimo, htio porazgovarati s Microsoftovim suosnivačem Billom Gatesom o zatvaranju interneta na nekim mjestima kako bi se zaustavilo ISIS.

Direktori tehnoloških tvrtki dosad su se nerado izašnjavali o takvim temama javno, bez obzira podržavaju li ih privatno ili ne, strahujući kako bi mogli ugroziti otvorenost interneta. Ta je faza nevoljkosti, izgleda, okončana.

Tijekom već spomenutog sastanka američke su se vlasti raspitivale o Facebookovoj tehnologiji koja omogućava označavanje korisnika koji objavljuju postove sa sadržajem koji bi mogao upućivati na to da su suicidalni. Sličan bi sustav mogao biti upotrijebljen i kako bi se označilo one koji pokazuju znakove radikalizacije.

Više:Guardian