SRETAN ROĐENDAN

Facebook napunio pet godina

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 05.02.2009 09:50
  • Objavljeno 05.02.2009 u 09:03
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Mark Zuckerberg osmislio je Facebook 2004. godine na Sveučilištu Harvard kako bi olakšao međusobnu komunikaciju svojih prijatelja unutar kampusa. Danas, The Facebook, kako je ovaj servis inicijalno nosio naziv, broji nešto više od 150 milijuna korisnika

U samo mjesec dana postojanja, na Facebook se registriralo više od polovine od ukupnog broja studenata Harvarda i Zuckerbergu su se pridružili Eduardo Saverin (zadužen za poslovni aspekt), Dustin Moskovitz (programer), Andrew McCollum (grafičar) te Chris Hughes.

Već sljedećeg mjeseca, Facebook je 'emigrirao' i na sveučilišta Stanford, Columbia te Yale. Ljeto 2004. obilježilo je preseljenje Facebooka u Paulo Alto u Kaliforniji, u popularnu Silicijsku dolinu. Servis je ostao 'zatvoren', ograničen na sveučilišta i škole sve do 26. rujna 2006. kada je započeo svoj pohod na ostatak svijeta.

Legenda je rođena

Otkako je započeo svoj pohod na korisnike interneta, Facebook je u stalnom unaprijeđivanju svojih mogućnosti. Od rudimentarnih fotoalbuma, međusobnog 'prijateljevanja' korisnika, ostavljanja poruka i sličnih osnovnih mogućnosti, Facebook je prerastao u impresivnu platformu koja korisnicima nudi nebrojene mogućnosti.

Datum 24. svibnja 2007. označio je predstavljanje Facebook Platforma, frameworka koji programerima omogućuje izradu aplikacija unutar ovog servisa, a što je uvelike doprinijelo njegovoj popularnosti.

Vrhunac popularnosti Facebooka nije moguće odrediti s obzirom da ovaj servis iz mjeseca u mjesec ruši vlastite rekorde. Ipak, kao značajka mogao bi se istaknuti travanj 2008, a koji je prvi mjesec kada je Facebook po broju korisnika premašio svog direktnog konkurenta MySpace.

Prema trenutačnim podacima comScorea, Facebook svakog mjeseca bilježi nešto više 130 milijuna jedinstvenih posjeta, a ova brojka iz mjeseca u mjesec nezaustavljivo raste.

Zahvalu svim korisnicima ovog servisa objavio je na svom službenom blogu i Mark Zuckerberg.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!