DOLJE SPAM!

Facebook kreće u borbu protiv video-navlakuša

21.08.2017 u 06:40

Bionic
Reading

Popularna društvena mreža odlučila je stati na kraj objavama koje ne doprinose kvaliteti stranice te korisnike odvlače na prevarantske stranice ili stranice niske kakvoće

Svima nam se to desilo: u news feedu vam se pojavi video koji biste tapnuli i ispostavi se da je riječ o linku na stranicu. Facebook ovakvim prevarama nastoji stati na kraj oštrijim mjerama i kvalitetnijim alatima za analizu koje na snagu stupaju danas.

'Kao dio našeg dugoročnog nastojanja da suzbijemo navlakuše (clickbait) te poboljšamo integritet informacija na Facebooku, uvodimo dvije nadogradnje koje će ograničiti širenje vijesti koje News feedom nude videe koji su zapravo statične slike sa ikonom 'play'' piše na službenom blogu Facebooka.

S porastom popularnosti Facebooka, mnogi nastoje svoj sadržaj progurati ispred konkurencije, dok drugi samo žele navući ljude da kliknu na njihovu prevarantsku stranicu. Potonja skupina poznatija nam je već dulje vrijeme kao spammeri.

Hoće li Facebooku nove metode suzbijanja prevaranata pomoći pri pročišćavanju sadržaja, saznat ćemo vrlo skoro. Do tada predlažemo da svaki put dvaput promislite prije no što tapnete na taj slasni, slasni video.