KRITIČNA PRIVATNOST

Facebook diljem Europe prestao prikupljati podatke korisnika s WhatsAppa

18.11.2016 u 14:50

Bionic
Reading

Nakon golemog pritiska regulatornih tijela iz niza europskih država, Facebook je odlučio (privremeno) prestati s prikupljanjem podataka o korisnicima sa servisa WhatsApp. Ovaj servis je u kolovozu najavio kako će dijeliti podatke korisnika s matičnom kompanijom, Facebookom, čime će se podaci poput telefonskih brojeva i drugih detalja iskoristiti za oglašavanje i poboljšanje proizvoda

WhatsApp je zbog ovakvih stvari postao glavna meta regulatornih tijela zaduženih za privatnost građana diljem Europe. Najbitnija stavka se odvila u Njemačkoj gdje je donesena jednostavna odluka da je takav prijenos podataka o korisnicima - zabranjen bez izričitog dopuštenja potrošača. S vlastitim istragama slijedili su još i Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska i Italija, a sve je kulminiralo zajedničkim otvorenim pismom 28 regulatornih tijela upućenim WhatsAppu.

Vrijedi podsjetiti da je Facebook kupio WhatsApp još 2014. godine za vrtoglavih 19 milijardi dolara, a tek sada su počeli prikupljati podatke od korisnika te graditi jedinstvenu bazu podataka potrebnu za oglašavanje. Za Financial Times Facebook je potvrdio kako su prestali prikupljati podatke korisnika još prošli tjedan, no nadaju se kako je posrijedi samo privremena mjera dok 'ne dogovore stvari s regulatornim tijelima'.

Stvari neće biti jednostavne. Njemačka je zatražila da Facebook izbriše podatke o svih 35 milijuna tamošnjih korisnika servisa WhatsApp, a sličnu stvar će u istragama izgledno zatražiti i ostale zemlje EU.

Više detalja: Financial Times