TEHNOLOGIJA SVAKODNEVNICE

Evo zašto nikad nećete moći napraviti svoje naočale

18.02.2017 u 07:48

Bionic
Reading

Nakon što pogledate ovaj video bit će vam jasno da bez optičara vjerojatno nećete moći napraviti funkcionalne dioptrijske naočale

Drugim riječima, ako se nađete u postapokalipsi i zatrebaju vam naočale - škiljite. Za uspješnu izradu prosječnih naočala trebat će vam hrpa različitih procesa i još veća hrpa različitih materijala. Čak i ako nekim čudom nabavite sve što vam treba, shvatit ćete da tijekom same izrade tisuću stvari može krenuti nizbrdo.

Prvo što vam treba su silicij, kalijev karbonat i krečno vezivo. Većinu materijala možete sakupiti iz pijeska na plaži, no ako zaboravite nešto profiltrirati ili ne odradite proces kako spada, imat ćete zaprljano staklo zbog kojeg ćete se trebati vratiti na prvi korak izrade.

No eto - recimo da ste staklo napravili kako spada te da vam je samo preostalo oblikovati leće kako bi se prilagodili vašoj dioptriji. Za to vam treba mjeriti fokalnu duljinu, što znači oblikovanje leća, poliranje leća, korištenje laserskog pointera, ravnala i koječega drugog.

Kako god bilo, zanimljivo je gledati ekipu iz How To Make Everythinga kako sve to pokušavaju napraviti a da ne zažali ili krene ispočetka.