zaštita privatnosti

Evo što sve Google doista zna o vama

11.03.2019 u 14:17

Bionic
Reading

Nakon posljednjih afera curenja podataka s Facebooka u drugi plan pala je prava istina: To što Facebook zna o vama dječja je igra prema informacijama koje o vama prikuplja Google. Ima li tome lijeka?

To koliko Google zna o nama u određenoj mjeri ovisi o našim postavkama privatnosti, a još više o uređajima, proizvodima i uslugama koje koristimo. Google je neosporan lider u utrci za korisničkim podacima zahvaljujući velikom broju usluga, uređaja i vodećem udjelu u digitalnom oglašavanju (37 posto prema 22 posto Facebooka).

Google vjerojatno zna sve što ste ikad unijeli u traku za pretraživanje preglednika i pamti svaki videozapis koji ste pogledali na YouTubeu. Ali to je samo početak. Google također može znati gdje ste bili, što ste kupili i s kime komunicirate.

Informacije koje prikuplja Google:

Pojmove koje istražujete. Videozapise koje gledate. Glasovne i audioinformacije kada koristite audioznačajke. Povijest vaših kupovina. Podatke o osobama s kojima komunicirate ili dijelite sadržaj. Aktivnost na web lokacijama i aplikacijama trećih strana koje koriste Googleove usluge. Oglase i sadržaj koji pregledavate na Googleovim web lokacijama, kao i interakcije s tim sadržajem. Povijest pregledavanja u Chromeu koju ste sinkronizirali s Googleovim računom. Podatke o lokaciji koje Google može prikupiti izravno putem GPS podataka ili iz drugih senzora i podataka, uključujući IP adrese, obližnje Wi-Fi usmjerivače i Bluetooth signale.

TEHNO SAVJETI

Pet lakih načina na koje otkriti tko vas traži online

Pogledaj galeriju

Informacije koje ne prikuplja Google:

Podatke iz Googleovih dokumenata poslovnih korisnika koji koriste plaćenu verziju programa; internetski promet s Googleova Wi-Fi rutera. Tvrtka je koristila sadržaj e-pošte u Gmailu kako bi odabrala personalizirane oglase, ali to više ne radi jer su korisniji podaci dostupni iz drugih izvora.

Tko nas sve 'špijunira'?

Chrome, YouTube, operativni sustav Android, Google Assistant i Googleove karte... sve su to veliki dojavljivači vaših pokreta, baš kao i hardverski proizvodi kao što su Nest i Google Home.

Čak i oni koji aktivno ne biraju Googleove usluge vjerojatno slažu priličnu količinu informacija na njegove servere. Google je veliki igrač u digitalnom oglašavanju sa široko korištenim alatima za plasiranje oglasa i analizu podataka. Njegova pravila o privatnosti (ona koja uglavnom nitko nikad ne čita) nude dobar pregled njihovih praksi, dok zaseban alat poput 'Moja aktivnost' omogućuje korisnicima da vide koje informacije tvrtka prikuplja o njima.

Sve je više kamera i mikrofona upereno u nas

Studija koju je prošle godine proveo Douglas Schmidt sa Sveučilišta Vanderbilt otkrila je da Google i Chrome šalju mnogo podataka čak i bez ikakve korisničke akcije, uključujući podatke o lokaciji, pod pretpostavkom da korisnik nije svjesno odlučio da neće dijeliti takve informacije. Uostalom, gotovo polovica podataka dolazi od interakcije ljudi s Googleovim uslugama za oglašivače.

Dopustite li Googleu da prati vašu lokaciju, možete mu pomoći da sazna gdje radite i živite, predvidi kada ćete napustiti kuću i sugerira vam da ponesete kišobran. Količina informacija dodatno će se proširiti nizom hardverskih proizvoda, od Nest kamera i termostata do Google Home Huba i Pixela, koji usmjeravaju sve više kamera i mikrofona u vaš život.

  • +4
Osam načina na koje smanjiti količinu podataka koju Google prikuplja o vama Izvor: Profimedia / Autor: NN

Kako smanjiti utjecaj Googlea na naše živote?

Za početak, pokušajte ograničiti ono što Google zna o vama. Možete upotrijebiti drugu tražilicu, kao što je Microsoftov Bing ili Duck Duck Go. Možete koristiti Firefox, Safari, Google Chrome u privatnom načinu pregledavanja ili Brave. Možete se isključiti s Googleova računa i izbrisati svoju povijest s Googlea. Brisanje povijesti znači da Google neće upotrebljavati te informacije za prilagodbu vašeg iskustva. Brisanje samih podataka drugo je pitanje.

Bez obzira na to što učinili, Google je gotovo nemoguće potpuno blokirati. Želite li ga doista isključiti, trebali biste se odreći i malog milijuna drugih usluga, povezanih s njime. Pa ako ste sposobni za taj korak...