ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Što Googleov Android radi dok ne koristimo smartfon? I dalje prikuplja i šalje podatke

25.08.2018 u 15:11

Bionic
Reading

Dok su u mirovanju uređaji s operativnim sustavom Android u pravilu šalju podatke Googleu deset puta češće no što je to slučaj s uređajima s iOS-om i Appleom, pokazalo je nedavno istraživanje

U članku Google Data Collection Douglas C. Schmidt, profesor računalnih znanosti pri Sveučilištu Vanderbilt, otkrio je zabrinjavajuće podatke o tome koliko podataka Google prikuplja o korisnicima dok oni ne koriste svoje pametne telefone i tablet računala.

MALI TRIKOVI

Deset značajki aplikacija za iPhone za koje vjerojatno ne znate

Pogledaj galeriju

Između ostalog, Schmidtovi eksperimenti su pokazali kako Android smartfon u mirovanju s web preglednikom Chrome aktivnim u pozadini šalje podatke o lokaciji 340 puta u razdoblju od 24 sata. Putem uređaja s iOS-om Google uopće nije mogao prikupljati podatke ako je bio otvoren Safari umjesto Chromea i ako ga korisnik nije koristio.

Schmidt je ustanovio kako Android u mirovanju s otvorenim Chromeom šalje Googleu gotovo pedeset puta više zahtjeva za podacima na sat nego iPhone s otvorenim Safarijem. Ukupno gledano, Android u mirovanju komunicira s Googleom gotovo deset puta češće nego Appleovi uređaji.

Schmidtovo istraživanje također je otkrilo i neke načine kako Google može anonimne podatke prikupljene na pasivni način povezati s osobnim podacima svojih korisnika. Primjerice, to je moguće prosljeđivanjem podataka o uređaju, kao i navodno anonimnim internetskim kolačićima za DoubleClick, koji prate korisničke aktivnosti na web stranicama.

Istraživanje je provedeno nakon što je nedavno otkriveno kako Google prati podatke o lokaciji korisnika i nakon što je korisnik isključio tu postavku u brojnim aplikacijama, uključujući Google Maps. Zbog toga je div iz Mountain Viewa postao metom zajedničke tužbe radi kršenja prava na privatnost, piše Mac Rumors.