BRZA PODUKA

Evo kako vaše golišave slike neće završiti na internetu

03.09.2014 u 10:43

Bionic
Reading

Fotografirali ste se kao od majke rođeni i ne želite proći kao Jennifer Lawrence, Kate Upton i hrpa drugih poznatih i slavnih osoba? Ovako ćete to izbjeći

Kao što smo već pisali, nepoznati haker provalio je u korisničke račune celebova na iCloudu i dokopao se prilične količine fotografija koje, vjerujemo, nisu bile namijenjene javnosti. To se nije moralo dogoditi. Evo što trebate poduzeti ako ne želite da interneti znaju kako izgledate bez odjeće.

1) Nemojte se fotografirati goli
Da, da, znamo. Nije lako i jednostavno oduprijeti se porivu okidanja bar jednog selfija u trenutku kad nemate ni krpice na sebi. No, u ovom slučaju apstinencija te vrste jedini je jamac da se vaše golišave slike neće naći na internetu.


2) Ako se i uslikate u tom izdanju, nemojte fotke stavljati na internet
Ostavite ih na čvrstom disku i enkriptirajte ih. Izradite ih osobno u vlastitoj tamnoj komori. Neka vas netko nacrta. Postoji bezbroj načina kako vi i vama bliske osobe možete uživati u raskoši vašeg tijela, a da ono ne završi na internetu. I svi su rizičniji od toga da se ne fotkate uopće - tko zna što bi moglo pasti na pamet ljutoj bivšoj partnerici ili ljubomornom bivšem ljubavniku.

3) Ako ih baš morate staviti na internet koristeći uslugu u računalnom oblaku

a) uključite dvostupanjsku verifikaciju
Ne možemo to dovoljno naglasiti: namjestite dvostupanjsku verifikaciju kad god i gdje god možete. Naročito na cloud servisima na kojima držite najvažnije datoteke.

To je najbolji način zaštite protiv napada golom silom. S dvostupanjskom verifikacijom svi koji će se pokušati ulogirati u vaš korisnički račun s nepoznatog uređaja morat će unijeti kod (koji obično biva poslan na vam mobitel). Srećom po vas, gotovo svi veliki internetski servisi nude tu neophodnu značajku.

b) enkriptirajte datoteke prije no što ih uploadate
Učinite li to, čak i ako se netko dokopa vaših dragocjenih slika na kojima pokazujete dijelove koje inače skrivate u većini slučajeva neće moći napraviti bilo što s njima. Jednostavnije je no što zvuči, pa nema razloga zašto to ne bi napravili.


4) Ako ih morate staviti na internet koristeći društvene medije

a) nemojte
To je najlakši način da ih učinite dostupnima svima, uključujući vaše roditelje, kolege na poslu...

b) koristite dvostupanjsku verifikaciju
Da, znamo, dosadni smo, ali ovo je važno. Twitter, Facebook, Tumblr - svi ju imaju, a može vas spasiti od velikih neugodnosti.

c) sjetite se kako društveni mediji nisu toliko prolazni koliko se čine
Čak i ono što objavite na Snapchatu ne nestaje doista zauvijek - uvijek postoji mogućnost da je netko napravio screenshot (snimku zaslona), recimo. A tu je i niz aplikacija koje ommogućavaju otvaranje poruka na tom servisu bez obavještavanja pošiljatelja. Snapchat i njemu slični servisi nisu ni približno toliko sigurni koliko žele vas uvjeriti da jesu.

5) Ako imate iPhone, brisanje fotografije nije dovoljno
Zgodno je moći poslati fotke automatski u računalni oblak kad god ih napravite, ali to bi vam se moglo obiti o glavu jer neće biti posve obrisane. Treba provjeriti gdje se sve mogu zadržati prilikom sinkronizacije i obrisati ih gdje god treba.

Izvor:Gizmodo