olakšajte upravljanje osobnim budžetom

Evo kako posložiti osobne financije uz aplikacije u Huawei AppGalleryju

18.08.2020 u 09:02

Bionic
Reading

Rezultati istraživanja razine financijske pismenosti u Hrvatskoj koje je krajem 2019. provela Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pokazali su da je ona među Hrvatima i Hrvaticama, u odnosu na 2015. godinu, porasla

Čini se da smo svjesniji koliko je važno dobro upravljati osobnim financijama i držati ih pod kontrolom. Srećom, uz pomoć modernih digitalnih tehnologija, uređaja i alata to je danas znatno lakše.

U tome nam pomažu brojne aplikacije na našim pametnim telefonima. Više ne odlazimo u banku često kao prije, u svakom trenutku možemo platiti račun putem pametnog telefona, možemo provjeriti stanje računa, uplaćivati novac bez naknade, istraživati mogućnosti kreditiranja, ulaganja, štednje...

Među aplikacijama koje su dostupne korisnicima u Huaweijevoj trgovini aplikacijama AppGallery su aplikacije pet najvećih banaka na hrvatskom tržištu: Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb (PBZ), Raiffeisen Banke (RBA), Erste banke i OTP Banke, ali i druge aplikacije koje nam mogu olakšati upravljanje osobnim financijama. To su, primjerice, KEKS pay za prebacivanje novaca bez naknade, Telekom Bankarstvo, Huawei Wallet i druge.

5 savjeta kako si olakšati upravljanje osobnim budžetom:

1. Zapisujte

Najprije sve zapišite. U aplikaciju Moji zadaci upišite sve okvirne mjesečne troškove: režije, članarine, rate kredita i druge poznate fiksne troškove, a potom zapisujte i sve što trošite. Tako ćete imati bolji pregled svojih mjesečnih troškova i reagirati ukoliko nekad pretjerate. Minuse izbjegavajte u širokom luku.

2. Razmišljajte o troškovima

Razmislite kod svake kupovine koja se ne odnosi na namirnice i druge kućne potrepštine. 'Prespavajte' i razmislite treba li vam zaista to što ste naumili kupiti. Naravno, ponekad se, ako vam to vaše financije dopuštaju, treba počastiti i nečime što vam nije neophodno.

3. Koristite dostupne pogodnosti

U aplikaciji Huawei Wallet možete pohraniti sve loyalty kartice različitih brendova i trgovina. One će vam često donijeti neku dodatnu pogodnost, a vrlo često fizičku karticu nemamo uz sebe, pa propustimo određeni popust ili poklon. Sjajno je što vaš pametni telefon danas može biti zamjena za sve fizičke, uglavnom kreditne, kartice. Pametni novčanik uvijek imate uz sebe pa se ne može dogoditi da ga zaboravite, a i teže će vam ga netko ukrasti i iskoristiti vaše kartice. Prije ćete ih vi blokirati.

4. Štedite

Ako vam vaša mjesečna primanja to omogućavaju, štedite. Neovisno o tome birate li stambenu ili kakvu drugu vrstu štednje, imajte na umu da ušteđevina pruža vrlo ugodan osjećaj bezbrižnosti. S mobilnim bankarstvom, aplikacijom vaše banke, danas možete vrlo jednostavno pratiti iznose koje ste uštedili te eventualni prinos novaca ako se radi o investicijskom fondu ili oročenoj štednji. Osim toga, uštedjeti možete i prebacujući novac bez naknade putem primjerice KEKS Pay aplikacije.

5. Investirajte

Ako imate neku ušteđevinu, a skloni ste malo riskirati, okušajte se u ulaganjima i pokušajte uvećati taj iznos. Neki investicijski fondovi nisu toliko rizični, a putem aplikacije vaše banke možete pratiti njihovo kretanje i na vrijeme reagirati ukoliko želite taj novac izvući iz fonda s minimalnim ili nikakvim gubitkom. Aplikacije svih većih banaka na hrvatskom tržištu dostupne su u Huaweijevoj trgovini AppGallery.

Huaweijevi korisnici, osim AppGallery trgovine, za instaliranje aplikacija odnedavno mogu iskoristiti i mogućnosti Petal Search pretraživača. Riječ je o aplikaciji koju ćete pronaći u AppGallery trgovini, potrebno je samo upisati „Petal Search“ u traku za pretraživanje i instalirati ovu korisnu aplikaciju. Na svoj početni zaslon možete dodati i widget za pretraživanje te izravno s početnog zaslona doći do milijuna aplikacija, sadržaja i vijesti koje želite pronaći.

Ako neku aplikaciju želite instalirati preko Petal Search pretraživača, on će vam prikazati izvorno mjesto s kojeg se aplikacija instalira, bilo da je riječ o AppGallery trgovini, službenoj web stranici developera ili ostalim web izvorima. Petal Search možete iskoristiti i za pregled dnevnih novosti, sportskih rezultata, a sjajan je i za planiranje putovanja jer integrira pretragu restorana, letova i smještaja.