KORISNO

Evo kako ćete smanjiti potrošnju mobilnog interneta na vašem Androidu

05.09.2017 u 06:38

Bionic
Reading

Surfanje webom, gledanje video zapisa, sati i sati na Facebooku... Puno toga što nas veseli na našem pametnom telefonu ujedno i ždere internetski promet. Ako nemate flat rate, evo kako ćete smanjiti potrošnju

Uz pravilan odabir aplikacija za mobilni operativni sustav Android možete značajno smanjiti potrošnju podatkovnog prometa, a da pritom ne morate potpuno mijenjati način na koji koristite smartfon. 

Evo pregleda nekih od najboljih aplikacija za Android koje možete upotrijebiti za štednju podatkovnog prometa.

Opera Max

Opera Max je besplatna aplikacija za virtualne privatne mreže (virtual private network, VPN) koja sažima vaše podatke i do 50 posto kako bi smanjila potrošnju podatkovnog prometa. 

Kad god se neka od vaših aplikacija poveže s internetom, ta će veza biti preusmjerena preko Operinih poslužitelja gdje će biti komprimirani prije no što ih vaš smartfon preuzme.  Prati potrošnju mobilnog interneta i preko Wi-Fija za gotovo sve aplikacije, uključujući i YouTube. Na raspolaganju vam je i niz značajki za zaštitu privatnosti i blokiranja praćenja. 

Opera i Opera Mini

Dva Operina web preglednika rade slično što i aplikacija za VPN te tvrtke, samo s podacima na webu. Preglednik Opera nudi značajku Opera Turbo koji sažima web stranice, uključujući slike i video. 

Preglednik je baziran na Chromiumu pa stoga obrađuje stranice kao i Googleov preglednik Chrome, samo što ima neke značajke koje Chrome nema.

Opera Turbo može sažeti web sadržaj do 50 posto, Opera Mini do deset posto. Moguće je kako će zbog toga na određenim web odredištima dio funkcionalnosti biti nedostupan. 

Facebook Lite

Glavna službena Facebookova aplikacija poznata je po tome što je zahtjevna kad je promet podacima u pitanju. Srećom, možete ju zamijeniti lakšom inačicom, namijenjenom pametnim telefonima slabijih mogućnosti. 

Možete provjeriti i besplatnu aplikaciju Friendly for Facebook, koja donosi mobilno izdanje Facebookovog web odredišta s većinom očekivanih značajki, ali uz manju potrošnju podatkovnog prometa.

NetGuard

Od izdanja Androida 6.0 Marshmallow aplikacije ne moraju izričito od vas zatražiti dozvolu za spajanje na internet. To znači da se mogu spojiti, a da vi za to i ne znate. 

Moguće je, naravno, zauzdati ih. No, to baš i nije jednostavno. 

Izdanje Androida Nougat ima značajku Data Saver koja će ih u tome zapriječiti. Otvorite Settings, pa Data usage i potom Data saver kako bi ju aktivirali.

Na starijim izdanjima Googleovog operativnog sustava za mobitele to morate napraviti ručno za svaku aplikaciju. Otvorite Settings, pa Apps, odaberite aplikaciju i potom Data usage te Restrict app background data.

Druga opcija je aplikacija za vatrozid (firewall) NetGuard, koja vam daje potpuni nadzor nad time koja se aplikacija spaja s internetom i kad, preporuča Make Use Of.

  • +4
Najbolji smartfoni u 2017. Izvor: Reuters / Autor: BRENDAN MCDERMID