NIŠTA LAKŠE

Evo kako ćete sakriti da ste pročitali poruku na Facebooku, WhatsAppu i drugima

29.11.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Sve više aplikacija vezanih uz komunikaciju se trendovski uhvatilo rješenja u kojima se uvijek vidi kada je korisnik pročitao poruku ili je barem vidio. Takvo što je mnogima neugodno, jer se nerijetko stvara pritisak i potreba za brzim odgovorom, ali i druge stvari. Na koji način ih se riješiti?

Rješenja za neke od najpopularnijih aplikacija namijenjenih komunikaciji korisnika pronašao je Thorin Klosowski sa stranice Lifehacker. Neki od trikova su poznati od ranije, no nikako ih ne škodi spomenuti opet. Malo tko može reći da je kontra toga da korisnici sami biraju na koji način žele komunicirati, a neka od popularnih rješenja ipak imaju tu mogućnost.

Apple srećom (i za sada) ne označava 'Send Read Receipts' opciju aktivnom po aktivaciji uređaja. Ipak, korisnici popularnog kompanijinog rješenja za komunikaciju ga mogu aktivirati i sasvim slučajno. Opcija je od (de)aktivacije na iOS uređajima udaljena svega nekoliko dodira prstom - Settings > Messages > Send Read Receipts.


Facebookov Messenger app je tvrd orah, neovisno o platformi. Tehnički, gotovo je nemoguće osigurati čitanje poruke bez označavanja onome tko ju je poslao. Neke od opcija su samo letimično čitanje iz sustava obavijesti bez otvaranja aplikacije ili ignoriranje. Za računala rješenja ipak postoje - i to više njih. FBUnseen dodatak za internetski preglednik Chrome osigurat će upravo to, a sličnu/istu zadaću obavit će i Facebook aplikacija Unseen.

Korisnici Adblock Plus platforme mogu postaviti poseban filter koji će onemogućiti slanje oznake o pročitanosti poruke.

WhatsApp je upravo osvježio aplikaciju koja donosi gore spomenutu značajku (ili problem, ovisno kako se gleda na to). Srećom, reakcija korisnika na to je bila takva da je kompanija u beta kanalu već objavila nadogradnju s opcijom u kojoj korisnici (za sada Android platforme) imaju opciju onemogućavanja 'Read Receipts' opcije. Ona se nalazi u Settings > Account > Privacy. Vlasnici iOS uređaja će trebati pričekati na nadogradnju, baš kao i oni koji žele verziju s Google Play trgovine.

Snapchat je platforma kojoj je sami temelj rada upravo brisanje sadržaja kojeg se vidjelo s 'druge strane' komunikacijskog kanala. Ako netko napravi screenshot, druga strana će o tome biti obavještena. Jedino rješenje za sada je korištenje iUređaja na kojem je napravljen jailbreak te onemogućavanje opcija korištenjem GhostPrefsa. S tim rečenim, jailbreak donosi niz rizika pa valja biti posebno oprezan, ali i sve raditi na vlastitu odgovornost.

Kik Messenger poput prethodne platforme nema opciju gašenja oznake pročitanih poruka, a rješenje je opet moguće pronaći samo i isključivo za jailbreakane uređaje.

Viber, s druge strane, nije toliko restriktivan. Korisnici mogu otići na glavni izbornik u postavke privatnosti te označiti kućicu Send 'Seen' Status