KRATKO I JEDNOSTAVNO

Evo kako bezbolno možete instalirati najnoviji iOS 12

19.09.2018 u 08:34

Bionic
Reading

Najnoviji operativni sustav za mobilne uređaje iz Applea stiže u ponedjeljak 17. rujna. Evo kako ga možete najbezbolnije instalirati

Na sreću svih onih koji nisu spremni potrošiti bogatstvo na nove iPhone uređaje, najnoviji operativni sustav iz Applea je potpuno besplatan i radi na velikoj većini starijih uređaja (sve do iPhonea 5S). Drugim riječima, vaš trenutni iPhone će bez problema pokrenuti novi OS. iOS 12 je, prema Appleu, puno brži, sigurniji i manje bugovit nego njegov prethodnik. On donosi niz poboljšanja i novih značajki poput praćenja vremena provedenog uz ekran, Memojije, Siri kratice i bolji menadžment podsjetnika.

Za početak, evo koji uređaji iz Applea podržavaju iOS 12.

Za svaki slučaj

Prvo što trebate napraviti je napraviti sigurnosnu kopiju sustava. Ako niste petljali po postavkama, automatsko snimanje kopije odvija se dok spavate, što znači da biste na iCloudu u ovom trenu trebali imati sliku uređaja od jutros. Ako ne, obavezno odite u postavke ili na računalo i snimite sigurnosnu kopiju. U slučaju da nešto krene nizbrdo (što ne bi trebalo), uvijek se možete vratiti na iOS 11.

PAMETNI TELEFONI

Deset stvari koje morate znati o novim iPhoneima

Pogledaj galeriju

Online preuzimanje

Na sreću svih vlasnika mobilnih uređaja, nadogradnja operativnog sustava uglavnom je moguća purem spajanja na web. Sve što je potrebno je Wi-Fi veza i baterija iznad 55 posto. Ako ste ispunili ove uvjete i oslobodili 2.7 GB na uređaju, odite u Postavke iPhonea, odaberite Općenito i tamo provjerite je li iOS dostupan izabiranjem opcije Ažuriranje softvera. U slučaju da vam vaš iPhone odgovori da je 11.4.1 najnovija verzija softvera, potrebno je pričekati. Apple novi operativni sustav 'pušta na kapaljku' kako bi svima osigurao nesmetani i brzi download.

Nakon što odaberete downloadaj i instaliraj te prihvatite uvjete korištenja, operativni sustav će se početi downloadati. Nakon što se skidanje dovrši, moći ćete instalirati sustav. Odaberite prihvaćam, skuhajte si kavu, pogledajte kakvo je vrijeme vani i pričekajte da se instalacija dovrši.

Instalacija putem iTunesa

Ako ste blizu računala s instaliranim iTunesima, moguće je i putem njih instalirati novi softver. Prvo što trebate napraviti je ažurirati iTunese u najnoviju verziju. Nakon što ste to učinili, spojite uređaj na računalo. Kliknite na ikonu iPhonea ili iPada u gornjem lijevom kutu iTunesa, odmah pored izbornika za razne sekcije vaše iTunes kolekcije. Nakon toga kliknite na Update > Download. Slijedite uputstva, skinite nadogradnju i instalirajte novi operativni sustav na vaš omiljeni mobilni Apple uređaj.