SVE ZA PRIVATNOST

EU uvodi još stroža pravila za Skype, WhatsApp i druge

13.12.2016 u 12:54

Bionic
Reading

Komunikacijski servisi poput Microsoftova Skypea i Facebookova WhatsAppa uskoro bi mogli pasti pod još strože pravilnike vezane za zaštitu potrošača, tj. njihovih osobnih podataka. Službenici EU-a žele dodatno ojačati pravilnike koji se sada primjenjuju samo na OTT servise, prenosi Reuters

Web-servisi morat će zagarantirati tajnost komunikacija i zatražiti suglasnost korisnika za obradu njihovih lokacijskih podataka, čime bi se neke stavke pravilnika praktički kopirale iz zasebnog zakona o zaštiti podataka, a koji će na snagu stupiti 2018. godine.

Telekomi su se već duže vremena žalili kako neki IT divovi (Facebook, Google i Microsoft) uživaju u blažim regulacijama od njih, iako pružaju slične usluge. Europska komisija za sada nije službeno komentirala informacije koje je Reuters saznao od nekih službenika, no rekli su kako je cilj pregleda pravilnika svakako prilagodba pravila vezanih uz zaštitu podataka koji će stići 2018. godine.

U slučaju da stvari prođu kako je planirano, usluge IT divova bit će jednako regulirane kao u slučaju telekoma i web-tvrtki, čime će se stvoriti plodno konkurentno tlo, za razliku od postojećeg stanja gdje EU mnogo slabije kontrolira Facebook, Google i Microsoft.