NEKIMA JEDNOSTAVNO NE PAŠE

Essential Phone ima manu koja bi mogla sve upropastiti

01.06.2017 u 13:27

Bionic
Reading

Essential Phone je odmah po predstavljanju ovih dana zauzeo poziciju među najneobičnijim pametnim telefonima na svijetu, no to nije nužno najbolja stvar koju može imati neki premium uređaj. Dizajneri i autori diljem svijeta smatraju kako prvi pametni telefon nove tvrtke osnivača Androida ima nezaobilaznu manu

Kako je već bilo riječi u tekstu o otkrivanju uređaja, mnogi su ga prozvali anti-iPhoneom, radi ciglastog oblika i drugih neobičnih dizajnerskih rješenja. Jedno od onih koji je najviše zapeo za oko mnogima nije tek gubitak 3,5-milimetarskog audio priključka, već integriranje prednje kamerice u gornji dio zaslona. 

Dok drugi sličan uređaj, nazvan još i 'kineski mobitel iz snova' - Xiaomi Mi MIX kamericu integrira u donji dio uređaja gdje ima slobodnog prostora. Na taj način su osigurali neprekinut zaslon s gornje strane uređaja i općenito, dok su se u Essentialu odlučili na kudikamo nekonvencionalnije rješenje vidljivo na naslovnoj fotografiji. 

Razlog za tu odluku je nejasan, izuzme li se neobičnost u pristupu. Baš kao i Xiaomijev Mi MIX, Essential Phone ima deblji dio okvira s donje strane uređaja - prostor koji nije zauzet zaslonom. Tu se bez problema mogla smjestiti kamerica te ostali senzori potrebni za funkcije pametnog telefona. 

Ovo je problematično rješenje iz više razloga, no osnovni je to da pametni telefoni na platformi Android upravo u gornjem dijelu zaslona prikazuju golemu količinu informacija. K tome se s vrha zaslona povlačenjem prsta otvara širi prikaz obavijesti te neke učestalo korištene značajke Androida. 

U Essentialu su tek u par navrata kratko rekli da su stvar riješili softverski te da neće smetati pri gledanju filmova i sličnog sadržaja. No, za sada, prema pisanju Business Insidera, nije potpuno jasno kako izgleda to softversko rješenje u praksi. To će se moći vidjeti tek s prvim recenzijama uređaja koje bi svjetlo dana trebale ugledati do konca mjeseca.