BROJNE TEME

Erdogan pozvao Muska da sljedeću Teslinu tvornicu gradi u Turskoj, odgovor je jasan

18.09.2023 u 15:13

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Elona Muska da sljedeću tvornicu Tesle sagradi u Turskoj, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji u zemlji. Erdogan se u nedjelju sastao s izvršnim direktorom Tesle i SpaceX-a, Muskom, u New Yorku tijekom posjeta SAD-u na Opću skupštinu Ujedinjenih naroda. Njih dvojica upoznala su se u Turskoj kući na Manhattanu

'Podsjetivši da je s turskim električnim automobilom Togg koji se pojavio na cestama u Turskoj, Tesla ušla na tursko tržište, Erdogan je pozvao Teslu da osnuje sljedeću tvornicu u Turskoj', izvijestila je turska državna novinska agencija Anadolu.

Erdogan je također ponudio mogućnost suradnje s Muskovom zrakoplovnom tehnološkom tvrtkom SpaceX i turskim svemirskim programom, te je pozvao izumitelja milijardera na Teknofest, najveći turski festival zrakoplovstva, zrakoplovstva i tehnologije koji se održava od kraja rujna do kraja listopada ove godine, piše CNBC.

Musk je odgovorio da brojni turski dobavljači već rade s Teslom i da je Turska 'među najvažnijim kandidatima' za njegovu sljedeću tvornicu.

Do kraja godine poznato odredište nove tvornice, Erdogan želi i Starlink

Tesla ima šest tvornica, a trenutno gradi sedmu u Meksiku. U svibnju je Musk rekao da će najvjerojatnije odabrati odredište za novu tvornicu do kraja godine. Navodno je već razgovarao s dužnosnicima indijske vlade o otvaranju proizvodnog pogona za jeftina električna vozila u Indiji. Cijena dionice tvrtke porasla je za 123 posto do danas.

Erdogan i Musk navodno su razgovarali i o suradnji na području umjetne inteligencije i Starlinka, SpaceX-ove satelitske internetske usluge. Musk je navodno izrazio interes za dobivanje potrebne licence od turske vlade za upravljanje Starlinkom u zemlji od 85 milijuna stanovnika.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Jaap Arriens/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Snaga proizvodnje

Turska se zadnjih desetljeća pozicionirala kao glavno proizvodno središte na raskrižju Europe i Azije. Između 2012. i 2022. proizvodnja je, kao udio u turskom BDP-u, narasla na oko 19 posto, a zemlja namjerava povećati taj udio na 21 posto do kraja ove godine, u sklopu svoje strategije industrije i tehnologije za 2023., prema američkom Ministarstvu trgovina. Njegova strategija također uključuje državnu potporu poduzetnicima, jače zakone o intelektualnom vlasništvu i velika ulaganja u STEM i tehnološke startupe.

Odjel izvješćuje da od turskog proizvodnog izvoza 36 posto čine proizvodi srednje tehnologije, a tri posto proizvodi visoke tehnologije. Turska planira povećati udio izvoznih proizvoda srednje tehnologije na 44 posto, a proizvoda visoke tehnologije na šest posto do kraja 2023.

Turska je posljednjih godina ostavila trag posebno u obrambenoj tehnologiji. U 2022. Turska je dosegla rekordnih 4,4 milijarde dolara u izvozu oružja – brojka koja je veća od godišnjeg obrambenog proračuna nekih europskih zemalja. Vlada zemlje ima za cilj povećati tu brojku na 6 milijardi dolara 2023. godine.

  • +13
Recep Tayyip Erdogan Izvor: EPA / Autor: NECATI SAVAS

Obrambena industrija zemlje i Industrija 4.0

Prihod obrambene industrije zemlje kao cjeline prošle je godine iznosio 10 milijardi dolara, prema turskom predsjedništvu obrambenih industrija, a dom je nekih 2000 tvrtki u tom sektoru. Njegova smrtonosna bespilotna letjelica Bayraktar TB2 domaće proizvodnje stekla je slavu nakon što su je ukrajinske snage upotrijebile protiv invazijskih ruskih trupa.

Turski mediji javljaju da je Erdogan tijekom razgovora s Muskom spomenuo uspjeh drona, na što je Musk odgovorio da je svjestan međunarodne popularnosti drona. Što se tiče proizvodnog sektora u cjelini, od Turske se 'očekuje da će godišnje uložiti između 1 do 1,5 milijardi dolara za integraciju rješenja Industrije 4.0 (četvrtu industrijsku revoluciju i digitalnu transformaciju u proizvodnim industrijama) u proizvodni proces', prema ministarstvo trgovine SAD-a.

Tursko gospodarstvo je, međutim, u silaznoj spirali posljednjih nekoliko godina jer su smanjenje rezervi strane valute i uporno odbijanje Erdogana da podigne kamatne stope usred brzog rasta rezultirali ozbiljno oslabljenom valutom i nevjerojatno visokom inflacijom. Središnja banka zemlje posljednjih je mjeseci uložila napore da promijeni kurs, postupno podižući kamatne stope, iako se vrijednost valute do sada nije poboljšala.

Turska valuta, lira, pala je 30 posto u odnosu na dolar do danas, a izgubila je 78 posto svoje vrijednosti u odnosu na američki dolar u posljednjih pet godina. Čini se da je Erdoganovo nastojanje za više stranih ulaganja u zemlju – od razgovora s izvršnim direktorima poput Muska do trgovinskih i investicijskih ugovora s bogatim arapskim državama Zaljeva – dio napora da se ožive financije zemlje.