ISPROBALI SMO

Epsonov projektor EB-1776W možete svakamo nositi

18.09.2015 u 09:52

Bionic
Reading

Epsonov prijenosni projekt šarmantan je uređaj koji će dobro doći svima koji puno putuju radi prezentacija, a ne žele tegliti računalo i ovisiti o tehničkim uvjetima u kojima će prezentirati. Gubi na privlačnosti tek kad se nađete oči u oči s cijenom

Epson EB-1776W jedini je u obitelji kompaktnih projektora te tvrtke s automatskom keystone korekcijom i automatskim fokusom. Moguće je kako se neće svidjeti onima koji žele osobno namještati baš svaku postavku do savršenstva.

Za nas ostale - koji ćemo ga koristiti za predavanja na konvencijama, u konferencijskim dvoranama ili u školskim učionicama - automatiziranje tih postavki dobro će doći jer značajno olakšavaju prilagodbu projekcije s bilo koje udaljenosti i visine.

Usto, vrlo su praktične kad se nađete u skučenom prostoru u kojem nema puno manevarskog prostora. Irena (moja supruga) i ja smo ga neko vrijeme držali na noćnom ormariću kako bismo mogli pogledati kakav film ili dokumentarac prije spavanja.


Za projektor - čak i prijenosni - iznimno je tanak (oko četiri centimetra) i lagan (teži 1,7 kilograma). Uglavnom jednostavan za postavljanje i korištenje, u radu neprimjetno tih.

Dolazi s torbom s džepovima, u koje možete potrpati kablove, USB ključ za Wi-Fi i slične periferalije. No stat će i u veću torbu za laptop ili aktovku, a da vas pritom neće previše opteretiti. Zgodno je što nudi mogućnost prikaza sadržaja izravno s USB sticka pa računalo ni ne morate nositi sa sobom.

Tijekom testiranja sliku sam projicirao uglavnom na površinu zida. Bez obzira koliko sam je povećavao - a u jednom trenutku zauzimala je skoro pola prostora između poda i stropa - nije značajno gubila na kvaliteti. Bila je oštra, živih boja, s visokim stupnjem kontrasta.

Moglo je se gledati i bez potpunog zatamnjenja, iako smo radije pričekali večer za projekcije. Temeljem onog što sam imao prilike vidjeti i isprobati, vjerujem kako će u većini zatvorenih prostora (poput konferencijskih dvorana, ureda ili učionica) odlično poslužiti.

Zvučnik je dovoljno glasan i bez primjetnih izobličenja solidne kvalitete, iako sam dojma kako bi za korištenje u većim prostorijama bilo bolje da je još jači.

Kako i priliči ultraprijenosnom projektoru, EB-1776W nudi raznovrsne mogućnosti povezivanja (Wi-Fi, HDMI, USB A i B, VGA, RCA), među kojima je najzanimljivija bila opcija stvaranja ad hoc bežične mreže pomoću ključa Quick Connect USB (koji dolazi u paketu s uređajem).

Postavljanje Wi-Fija pokazalo se kompliciranijim nego što je izgledalo na prvi pogled, ali sam na kraju ipak uspio povezati ga s laptopom bežično. Veza je dobro funkcionirala i na nekoliko metara razmaka, uz napomenu kako se cijela operacija odvijala u istoj prostoriji u kojoj je bio i ruter.

Nakon višednevnog druženja s Epsonovim projektorom EB-1776W, jedina ozbiljna zamjerka koju mogu izreći na njegov račun je cijena koja varira između 9,5 i 11,2 tisuća kuna, ovisno kod koga nabavljate. Prilično skupo, čak i uz sve navedene prednosti.

Epson EB-1776W - osnovne specifikacije

Dimenzije: 292‎ puta 210 puta 44 mm

Težina: 1,7 kg

Projekcijski sustav: 3-LCD

Jačina bijelog/obojenog svjetla: 3.000 lumena

Rezolucija: WXGA 1.280 puta 800 piksela, 16:10

Omjer kontrasta: 2.000:1

Žarulja: 230 W, četiri tisuće sati u štedljivom načinu rada

Potrošnja energije: 334/270 W (običan/štedljivi način rada)

Ostalo: automatska keystone korekcija i fokus

Cijena: u rasponu od 9,5 do 11,2 tisuća kuna (Nabava.net)

Ustupio: Epson Hrvatska