SAGA SE NASTAVLJA

Elon Musk želi kupiti Twitter za 41 milijardu dolara: 'Ovo je moja konačna ponuda'

14.04.2022 u 13:26

Bionic
Reading

Nakon što je odbio pridruživanje Twitterovom upravnom odboru, milijarder Elon Musk napravio je zanimljiv, makar očekivan novi korak - predložio je kupiti cijelu kompaniju

Saga o Twitteru i Elonu Musku ušla je u novo poglavlje. Prema najnovijem izvješću TechCruncha, milijarder je ponudio kupnju Twittera, naglasivši da je spreman platiti 54.2 dolara po dionici, što bi sveukupan iznos zaokružio na 41 milijardu dolara.

'Investirao sam u Twitter zato jer vjerujem u njegov potencijal da postane univerzalna platforma za slobodan govora te vjerujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokraciju' napisao je Musk u mailu Bretu Tayloru, članu Twitterove uprave. 'Međutim, s obzirom da u njega investiram, shvatio sam da kompanija u trenutnom obliku ne nastoji niti ne želi težiti prema služenju društvenog imperativa. Twitter se kao privatna platforma mora transformirati.'

  • +3
Elon Musk u Berlinu Izvor: Profimedia / Autor: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Kao rezultat mojeg nastojanja predlažem da mi prodate sve dionice Twittera po cijeni od 54.2 dolara u gotovini, što je 54 postotna premija iznad cijene u trenu kad sam počeo investirati u Twitter i 38 postotna premija u odnosu na dan prije službene objave moje investicije. Ovo je moja najbolja i konačna ponuda te, ako nije prihvaćena, morat ću razmisliti o svojoj poziciji dioničara' dodao je.

Musk je spreman platiti 54,20 dolara po dionici Twittera, stoji u u regulatornom podnesku objavljenom u četvrtak, za 38 posto više od njezine cijene u vrijeme zatvaranja burzi 1. travnja, zadnjeg dana trgovine prije objave informacije da je šef Tesle vlasnik devet posto udjela.

Vrijednost ponude utvrđena je na temelju ukupnog broja Twitterovih dionica, njih 763,58 milijuna, napominje Reuters.

Twitter je sljedećeg dana objavio da je poduzetnik najpoznatiji po kompanijama Tesla i SpaceX na putu pridruživanju upravnom odboru. Musk bi kao dio tog odbora dobio dozvolu da raspolaže sa do 14.9 posto kompanije. Šef Tesle rekao je da ga je u podastiranju ponude savjetovala investicijska banka Morgan Stanley.

Twitterov direktor Parag Agrawal je nešto kasnije objavio velik preokret, naglasivši kako je Musk odbio biti u odboru. Čini se da je Musk odbio pridruživanje odboru kako bi izbjegao ograničenje u trgovanju dionica. Pitanje je, hoće li dioničari zagristi njegovu udicu i jednu od najutjecajnijih društvenih mreža u SAD-u prepustiti čovjeku koji ju je uspješno iskoristio za manipulaciju tržištem dionica i kriptovaluta.