DRUŠTVENE MREŽE

Elon Musk ima ideju: Novim korisnicima Twittera naplaćivat će dolar godišnje

18.10.2023 u 11:30

Bionic
Reading

Musk je uvjeren da je jedan dolar po računu dovoljan da dokaže kako se iza tog računa ne skriva robot

Ako se želite pridružiti X-u, servisu prije poznatom kao Twitter, putem svoje web stranice na Novom Zelandu i Filipinima, za tu ćete privilegiju morati odvojiti više od dolara godišnje.

Pretplata, dio takozvanog programa Not A Bot (nije robot), počinje u te dvije zemlje i osmišljena je da 'pojača naše već značajne napore da smanjimo neželjenu poštu, manipulaciju našom platformom i aktivnost botova', objavio je X u utorak u nepotpisanoj objavi u centru za pomoć, piše Verge.

Novi korisnici weba na Novom Zelandu i Filipinima morat će također potvrditi svoj račun telefonskim brojem. Fortune je prvi izvijestio da će Musk novim korisnicima naplaćivati dolar godišnje malo prije X-ove objave.

X-ov post ne objašnjava zašto je nova pretplata od jednog dolara samo za nove korisnike koji se pridružuju putem weba, a ne mobilne aplikacije, ili zašto se Not a Bot uvodi samo u dvije zemlje. Pretpostavka bi bila da je X vidio više aktivnosti botova iz ovih regija od ostalih te da je puno lakše stvoriti hrpu lažnih računa putem web stranice. 'Novi korisnici koji odustanu od pretplate moći će poduzeti radnje 'samo za čitanje', kao što su pregledavanje objava i gledanje videa.

'Ovo neće potpuno zaustaviti botove, ali bit će 1000x teže manipulirati platformom', napisao je Musk 18. listopada.

Ovaj novi program je dodatak X-ovoj glavnoj pretplati od osam dolara mjesečno. Musk je od početka svog preuzimanja Twittera jasno rekao da misli da će naplata spriječiti armije robota, iako se procjenjuje da je plaća vrlo, vrlo mali postotak korisnika. U međuvremenu se hvalio da stranica bilježi da se na njoj korisnici zadržavaju 'dulje nego ikad'.