zaštita od korone

Dvije maske bolje od jedne? Stručnjaci kažu: Samo u ovom slučaju

27.10.2020 u 09:47

Bionic
Reading

Budući da su N95 maske i kirurške maske same po sebi prilično učinkovite, dodavanje druge maske povrh bilo koje od tih neće nužno dodati veću zaštitu. Što se tiče platnenih maski koje većina nas nosi, 'što više slojeva, to bolje', tvrde stručnjaci

Stručnjaci se sada slažu da se zaraza novim koronavirusom širi uglavnom putem respiratornih kapljica; ako imate koronavirus, te kapljice možete izbaciti kašljanjem, razgovorom i kihanjem, a potom ih udišu oni oko vas.

Zbog toga je nošenje maske toliko važan alat javnog zdravstva.

I N95 i kirurške maske neke su od najučinkovitijih maski koje pomažu u sprečavanju širenja koronavirusa, sugerira jedno istraživanje. N95 maske posebno mogu zaštititi i onoga koji ih nose i njegovu okolinu od udisanja kapljica koje sadrže virus, objasnili su s klinike Mayo za Glamour Magazine.

  • +2
Testiranje na koronavirus na parkiralištu Velesajma Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Budući da su N95 maske i kirurške maske same po sebi prilično učinkovite, dodavanje druge maske povrh bilo koje od tih neće nužno dodati veću zaštitu. Što se tiče platnenih maski koje većina nas nosi, 'što više slojeva, to bolje', kaže Tania Elliott, MD, imunolog i alergolog u NYU Langone Health. To znači da bi teoretski nošenje dviju maski moglo 'pomoći daljnjem smanjenju širenja kapljica u zrak'.

Ipak, kako objašnjava dr. Elliot, kada nosite dvije maske, respiratorne kapljice mogu se uhvatiti između njih. Onaj tko ih želi udvostručiti, trebao bi izbjegavati postavljanje maski na potencijalno kontaminiranu površinu te biti posebno marljiv oko redovitog čišćenja.

Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti preporučuje maske koje sadrže najmanje dva sloja, dobro priliježu oko lica i potpuno prekrivaju nos i usta.