MODERNIZACIJA

Državni hidrometeorolozi dobili su novo superračunalo i otkrili što planiraju s njim

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 20.10.2020 14:12
  • Objavljeno 20.10.2020 u 14:12
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Osim srednjoročnih i dugoročnih prognoza BullSequana XH2000 omogućit će pouzdanije predviđanje i određivanje jačine intenziteta opasnih vremenskih pojava znatno prije njihovog nastanka

Tvrtka Atos potpisala je petogodišnji ugovor s Državnim hidrometeorološkim zavodom (DHMZ) za nabavu i održavanje Atosovog superračunala BullSequana XH2000. Ugovor je vrijedan više od 10 milijuna kuna.

Novi sustav povećat će računalnu snagu DHMZ-a i omogućiti četiri puta brži izračun prognoze vremena, uz češće i preciznije prognoziranje.

Bit će korišten i u sklopu projekta AIRQ za unapređenje sustava upravljanja i praćenja kvalitete zraka kako bi se postigla učinkovita kontrola i upravljanje kvalitetom zraka u urbanim sredinama.

Branka Ivančan-Picek

Branka Ivančan-Picek

Izvor: DHMZ / Autor: DHMZ

Osim srednjoročnih i dugoročnih prognoza, meteorolozima i hidrolozima DHMZ-a omogućit će pouzdanije predviđanje i određivanje jačine intenziteta opasnih vremenskih pojava znatno prije njihovog nastanka.

To uključuje poplave, grmljavinska nevremena, iznimno jak vjetar, ekstremne temperature i druge.

Superračunalo će također pružiti dodatne korisne podatke raznim gospodarskim granama i organizacijama za zaštitu okoliša.

U projektu AIRQ bit će korišteno i za razvoj funkcionalnog modela za procjenu prizemnih koncentracija onečišćujućih tvari.

'Novi računalni sustav omogućit će povećanje točnosti prognoze meteoroloških elemenata za područje Hrvatske na vremenskoj skali od nekoliko sati do dugoročnih klimatskih scenarija.

Veći računalni kapaciteti novog sustava bit će korišteni za razvoj i operativno korištenje lanca numeričkih prognostičkih modela – meteoroloških i klimatskih modela, disperzijskih modela, hidroloških i oceanografskih modela – i drugih aplikacija', rekla je Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica DHMZ-a.

Ugovor uključuje nabavu i instalaciju novog superračunala BullSequana XH2000, migraciju i optimizaciju svih postojećih DHMZ-ovih aplikacija za izračune prognoze vremena i petogodišnje održavanje.

Instalacija novog sustava u DHMZ-u planirana je do kraja travnja 2021. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!