PRVA POMOĆ

Doznajte je li radna memorija u kvaru

19.02.2010 u 14:20

Bionic
Reading

Imate li problema s računalom, a sumnjate na radnu memoriju? Jednostavna aplikacija Memtest86+ će s prilično visokim postotkom sigurnosti pokazati ima li problema u funkcioniranju radne memorije računala

Nestabilnost aplikacija, rušenje operativnog sistema, opetovano resetiranje računala i slične pojave često su uzrokovane kvarom čipova radne memorije. Za isprobavanje valjanosti radne memorije postoji vrlo efikasan program čiju ćemo upotrebu ovdje opisati.

Za početak ćemo pojasniti zašto biste pristupili testiranju memorije umjesto da računalo odmah odnesete u servis, što je svakako opcija za korisnike koji ne žele imati ništa s dijagnozom kvara na svom računalu. Otkrijete li kvar na memoriji, on se lako može otkloniti kupnjom nove memorijske pločice ili njenom zamjenom ukoliko je ona pod garancijom. Ako i ne želite otvarati svoje računalo, serviseri će vam biti zahvalni uputite li ih u pravom smjeru po pitanju dijagnoze kvara pa će servis računala biti brže obavljen, a vi ćete kraće biti bez njega. Kao zadnji razlog obavljanja ove dijagnoze u kućnoj radinosti navest ćemo jednostavnost procedure.

Za početak, morate sa stranice www.memtest.org preuzeti program koji se zove Memtest86+. Preporučujemo da preuzmete ISO verziju programa, koja je zapravo image datoteka što se snima na prazan CD medij kojim je moguće automatski pokrenuti testiranje. Nakon snimanja potrebno je ubaciti medij u CD čitač i ugasiti računalo. Prilikom paljenja treba ući u BIOS računala te odabrati CD/DVD kao medij s kojeg će se računalo bootati. Pritom proučite priručnik svojeg računala ili matične ploče ukoliko ne znate napraviti ovaj korak.

Odmah nakon izlaska iz BIOS-a trebao bi se automatski pokrenuti Memtest86+. Program izgleda pomalo zastarjelo, tj. nema grafičko sučelje. Poslije pokretanja kreće testiranje, a problemi u testiranju bit će iskazani crvenom bojom sektora memorije koju ne bi trebalo biti teško primijetiti s obzirom da je kompletno sučelje programa plavo. Računalo bi trebalo ostaviti oko 45 minuta do sat vremena da vrti memorijske testove i onda provjeriti ima li crvenih polja.

U slučaju grešaka na memoriji vjerojatno je da će se one javiti vrlo rano. Imate li više pločica memorije, možete pokušati saznati koja je problematična tako da u računalu testirate jednu po jednu na gore opisan način. Za postupak vađenja i umetanja pločica pročitajte priručnik matične ploče ili računala.