PRVA POMOĆ

Doznajte je li radna memorija u kvaru

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 19.02.2010 16:02
  • Objavljeno 19.02.2010 u 14:20
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Imate li problema s računalom, a sumnjate na radnu memoriju? Jednostavna aplikacija Memtest86+ će s prilično visokim postotkom sigurnosti pokazati ima li problema u funkcioniranju radne memorije računala

Nestabilnost aplikacija, rušenje operativnog sistema, opetovano resetiranje računala i slične pojave često su uzrokovane kvarom čipova radne memorije. Za isprobavanje valjanosti radne memorije postoji vrlo efikasan program čiju ćemo upotrebu ovdje opisati.

tportal

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Za početak ćemo pojasniti zašto biste pristupili testiranju memorije umjesto da računalo odmah odnesete u servis, što je svakako opcija za korisnike koji ne žele imati ništa s dijagnozom kvara na svom računalu. Otkrijete li kvar na memoriji, on se lako može otkloniti kupnjom nove memorijske pločice ili njenom zamjenom ukoliko je ona pod garancijom. Ako i ne želite otvarati svoje računalo, serviseri će vam biti zahvalni uputite li ih u pravom smjeru po pitanju dijagnoze kvara pa će servis računala biti brže obavljen, a vi ćete kraće biti bez njega. Kao zadnji razlog obavljanja ove dijagnoze u kućnoj radinosti navest ćemo jednostavnost procedure.

tportal

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Za početak, morate sa stranice www.memtest.org preuzeti program koji se zove Memtest86+. Preporučujemo da preuzmete ISO verziju programa, koja je zapravo image datoteka što se snima na prazan CD medij kojim je moguće automatski pokrenuti testiranje. Nakon snimanja potrebno je ubaciti medij u CD čitač i ugasiti računalo. Prilikom paljenja treba ući u BIOS računala te odabrati CD/DVD kao medij s kojeg će se računalo bootati. Pritom proučite priručnik svojeg računala ili matične ploče ukoliko ne znate napraviti ovaj korak.

memtest.org

memtest.org

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Odmah nakon izlaska iz BIOS-a trebao bi se automatski pokrenuti Memtest86+. Program izgleda pomalo zastarjelo, tj. nema grafičko sučelje. Poslije pokretanja kreće testiranje, a problemi u testiranju bit će iskazani crvenom bojom sektora memorije koju ne bi trebalo biti teško primijetiti s obzirom da je kompletno sučelje programa plavo. Računalo bi trebalo ostaviti oko 45 minuta do sat vremena da vrti memorijske testove i onda provjeriti ima li crvenih polja.

memtest.org

memtest.org

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U slučaju grešaka na memoriji vjerojatno je da će se one javiti vrlo rano. Imate li više pločica memorije, možete pokušati saznati koja je problematična tako da u računalu testirate jednu po jednu na gore opisan način. Za postupak vađenja i umetanja pločica pročitajte priručnik matične ploče ili računala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi